Членовете на Германската социалдемократическа партия започнаха да гласуват дали да подкрепят нова коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, съобщава ДПА.

Би било голям удар за Меркел, ако социалдемократите не подкрепят формирането на коалиция, тъй като германският лидер ще трябва да сформира правителство на малцинството или да свика предсрочни избори.

Крайнодесните от „Алтернатива за Германия” станаха втората най-силна партия

Крайнодесните от „Алтернатива за Германия” станаха втората най-силна партия

Консерваторите на Меркел са първи с 32%

463 723 регистрирани членове на Германската социалдемократическа партия имат право да отхвърлят или да възобновят партньорството между лявоцентристите и дясноцентристите, което управлява Германия от 2013 г.

Членовете ще могат да изпратят бюлетините в централата на партията в Берлин до полунощ (23,00 часа по Гринуич) на 2 март. Резултатите от гласуването се очакват през същия уикенд.

Резултатът е неясен, тъй като младежкото крило на социалдемократите категорично се обяви против коалиционното споразумение.

Вчера стана ясно от социологическо проучване, че социалдемократите вече са трета партия на национално ниво, тъй като е изпреварена от консерваторите и крайнодесните от "Алтернатива за Германия".

Германия все още не може да формира ново правителство след парламентарните избори през септември 2017 г. Меркел безуспешно се опита да се коалира с либералите и Зелените.