Днес официално започва предизборната кампания в Испания, като се очаква по-късно този месец да се проведат едни от най-непредсказуемите избори от прехода на страната към демокрация, пише „Гардиън”.

За първи път на парламентарни избори в Испания ние имаме четири партии, които според социологическите проучвания получават над 15% подкрепа, заяви Мануел Мостаза Бариос от социологическата агенция Sigma Dos.

От смъртта на генерал Франсиско Франко през 1975 година политическият живот в Испания е ръководен от две партии с повърхностно представителство от региони като Каталуния и от страната на баските.

Но политическата панорама се промени с появата на партията срещу строгите икономии „Подемос”, която спечели пет места на евроизборите през 2014 година, сигнализирайки, че много испанци търсят алтернатива на традиционната политическа класа, която е замесена в редица корупционни скандали, а също така има вина за високата безработица и строгите мерки за икономии.

Всичко започна да се променя от този момент, добави Бариос.

Местните избори през май за първи път подложиха на изпитание двупартийната система в страната, след като в редица градове спечелиха леви кандидати за кмет и превърнаха дясноцентристката „Куидаданос” (Ciudadanos) и лявата „Подемос” във важни политически играчи в много региони. Изборите на 20 декември се разглеждат като финален тест колко силни са желанията за реални промени в испанското общество.

В платформите си Испанската социалистическа работническа партия, „Куидаданос” (Ciudadanos) и „Подемос” обещават да инициират промени в конституцията, да се справят с корупцията и да изменят отношенията между централното правителство в Мадрид и автономните региони.

Управляващата Народна партия (PP) на премиера Мариано Рахой обаче обяви, че промените могат да засегнат икономическото възстановяване на страната и дори да доведат до териториален разпад на фона на искането на Каталуния да се отдели като независима държава.

Последното социологическо проучване, публикувано вчера от Центъра за социологически изследвания (CIS), показва, че стратегията може да заработи за Народната партия. Проучването, в което са участвали повече от 17 хиляди души, показва, че PP може да спечели изборите с 28,6% или 128 места в 350-местния парламент, но няма да има мнозинство. Социалистите са втори с 20,8% или 89 места. „Куидаданос” са трети с 19% или 66 места, а „Подемос” събират 15,7% или 49 места. 1/3 от анкетираните заявяват, че не са решили за кого да гласуват, планират да не гласуват и отказват да обявят избора си.

Териториалното разделение може да бъде в полза на испанските традиционни партии благодарение на избирателната система, която дава повече тежест на гласувате от провинцията в сравнение с големите градове.