Руска капсула с трима астронавти, които бяха на Международната космическа станция (МКС) в продължение на повече от шест месеца, се приземи успешно на Земята, съобщава "Асошиейтед прес".

Капсулата Союз МС-09, превозваща астронавта от НАСА Серена Ауньон-Чансълър, руския космонавт Сергей Прокопиев и Александър Герст от Европейската космическа агенция, се приземи на около 140 км югоизточно от град Жезказган в Казахстан около 7:02 часа българско време.

Те бяха посрещнати от спасителни екипи, пристигнали на мястото след кацането им, които им помогнаха да излязат от капсулата и им извършиха медицински преглед.

Тримата астронавти прекараха 197 дни в Космоса. Това беше първата мисия на Ауньон-Чансълър и Прокопиев и втората на Герст, който прекара 362 дни в орбита и постави рекорд за астронавт от Европейската космическа агенция по прекарани дни в орбита.

Астронавтите - американката Ан Маккейн, руснакът Олег Кононенко и Дейвид Сен-Жак от Канадската космическа агенция, пристигнаха на МКС по-рано този месец и ще останат в орбита до юни догодина.