Първите 10 индонезийски спасители, които се отправиха по суша към ряйона на катастрофата на руския въздушен лайнер SuperJet-100 (SSJ-100) са пристигнали на мястото и подготвят площадка за хеликоптери, съобщи агенция „Новости".

„Задачата на тази група е да подготви площадка за кацане на хеликоптери." - съобщи Гагах Пракоса - официален представител на Националната издирвателно-спасителна служба на Индонезия.

Площадката се намира на 600 м от мястото, където се е разбил самолетът.
По-рано беше съобщено, че при инцидента вероятно няма оцелели.

С 6 хеликоптера при останките на самолета пристигнаха десантници от индонезийските военновъздушни сили. Те са се спуснали с въжета на мястото.

Нова група спасители се подготвя да се присъедини към първата. Тя ще трябва да евакуира тленните останки на жертвите на катастрофата, ако се окаже, че теренът е  твърде стръмен, за да могат да кацат хеликоптери.

В този случай може да се наложи втората спасителна група да се разшири до 1000 души. Сега тя от е от 250 души. В готовност са 25 линейки и 8 хеликоптера на спасителната служба.

Припомняме, самолетът SuperJet-100 (SSJ-100) се разби в Индонезия на 9 май при демонстрационен полет. На борда му имаше над 40 души. Той се вряза в склона на планината Салак, на височина 1600 м.

Засега спасителните екипи са намерили на склона малки отломки от въздушния лайнер. Предполага се, че по-големите са се свлекли към подножието на планината.