Спецчасти превзеха част от Площада на независимостта в Киев, като изтласкаха протестиращите.

Милицията атакува барикадите от всички страни на площада, където продължава протестната акция на привържениците на евроинтеграцията, предадоха информационните агенции.

Посочва се, че милицията се опитва да изтласка демонстрантите, без да използва специални средства.

Малко по-късно обаче спецовете от „Беркут" прекратиха отцепването на Майдана от страна на улица „Институтска" и се прибраха в спрени в района автобуси. Срещу протестиращите са останали само две колони от вътрешни войски.

Бе съобщено, че спецчастите не са имали за цел щурмуване на протестиращите, а е трябвало само да охраняват служителите на общината, които са започнали премахване на издигнатите барикади, като са успели да разчистят тези, водещи към правителствените сгради.

Останали без барикади, демонстрантите са направили жив щит на тяхно място.

От вътрешното министерство съобщиха също така, че по време на разчистване загражденията край кметството, от сградата протестиращи са поливали милицията и работниците с вода и са хвърляли по тях сълзотворен газ и димки.

Около 200 протестиращи се опитват да не допуснат служители на реда да проникнат в градската община в Киев. Три автобуса със спецчастите „Беркут" са разположени до общината.

БиБиСи съобщава за сблъсъци до общината. Протестиращи, около 2 хиляди, се събраха около служители на реда и започнаха да скандират да прекратят действията, отбелязва Пети канал. Те викаха: "Срам!", "Бандитите вън!".

Група протестиращи, която е окупирала киевската община, е отворила прозорците на втория етаж и е започнала да полива с вода специалните милиционерски части. Не е ясно дали са успели служителите на реда да проникнат на етажа, който е окупиран от поддръжници на опозицията.

По-късно украинските специални сили не успяха да влязат в Киевската градска община и се оттеглиха с автобуси.

Премиерът на страната Азаров обвини протестиращите, които блокираха Министерски съвет, че пречат на гласуването на ключови икономически въпроси.

Лидерът на УДАР Виталий Кличко заяви от площад Независимост, че е нужно правителството и президентът Янукович да си подадат оставката.

Уверен съм, че ние трябва да искаме оставката на правителството и на президента след това, което се случи", каза Кличко.

Вътрешното министерство на Украйна започна разследване блокирането на пътищата в Киев от демонстранти, отбелязаха от ведомството.

По-рано, при началото на акцията на "Беркут", ораторите от сцената на Майдана призоваха гражданите на Киев да дойдат на площада, за да защитят демокрацията.

По данни на опозицията, на площада има около 25 хиляди протестиращи. Съобщава се, че към площада прииждат още демонстранти.

Има ранени, 10 от които са служители на реда. Не е известен броят на пострадалите сред митингуващите.
Има арестувани, но не се уточнява какъв е техният брой.

Лидерът на опозиционната партия „Баткивщина" Арсений Яценюк се обърна към спецчастите с молба да не атакуват мирните демонстранти.

Присъстващите на площада опозиционни депутати, начело с Яценюк и Виталий Кличко застанаха в редица пред барикадите, като отделиха милицията от протестиращите.

По-рано представителка на властите прочете на  площада решението на съда за забрана на масовите акции в центъра на Киев. Малко след това на площада пристигнаха сътрудници на спецчастите „Гепард" на украинското вътрешно министерство.
Съобщава се също, че местните власти са взели решение да направят ледена пързалка на площада.

Още преди настъплението украинската опозиция предупреди, че очаква опит за разпръсване на протеста.

Снощи при протестиращите дойде главата на европейската дипломация Катрин Аштън, която  беше посрещната с аплодисменти на площада.  Заедно с нея дойдоха Арсений Яценюк и ексминистъра на външния министър на Украйна  Владимир Огризко.

По-късно Ащтън се срещна с представители на украинската опозиция, с които обсъди ситуацията в страната. В разговорите участваха лидерът на парламентарната фракция та партията   "Баткивщина" Арсений Яценюк, лидерът на фракцията на "УДАР" Виталий Кличко, както и оглавяващият фракцията на "Свобода" Олег Тягнибок.

Баронеса Аштън е на двудневно посещение в страната. Вчера тя разговаря в продължение на три часа и половина с президента на Украйна Виктор Янукович.