Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук се отправи на посещение на Естония и Великобритания, съобщиха от пресслужбата на Държавния департамент, цитирани и от ТАСС.

"Специалният пратеник на САЩ за Иран на 28 и 20 юли ще посети Естония и Великобритания за консултации с нашите европейски съюзници", се казва в съобщението.

Както отбелязват в прессъобщението, от 24 до 26 юли Хук посети Тунис, Катар и Кувейт, "за да обсъди удължаването на оръжейното ембарго срещу Иран". В частност, за този въпрос той "помоли за подкрепа от Тунис като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН".

В Катар и Кувейт сътрудникът на Държавния департамент също подчерта "необходимостта от предотвратяване на регионалната надпревара във въоръжението и прекратяване на дестабилизиращата дейност на Иран в региона".

На 20 юли 2015 г. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция 2231 в подкрепа на Съвместния комплексен план за действие за регулиране по ядрената програма.

НА 8 май САЩ напуснаха Съвместния план с Иран и възобновиха икономическите санкции срещу Техеран, включително в областта на износа на нефт.