Съветът на прокурорите на Северна Македония потвърди разпускането на специализираната прокуратура и освобождаването на всички останали нейни представители от постовете им, предаде БНТ. До тази мярка се стигна след корупционния скандал "Рекет", при който бяха замесени местни бизнесмени, както и бившата ръководителка на вече разпусната институция - Катица Янева.

Председателят на Съвета на прокурорите на Северна Македония Ацо Колевски обяви днес, че вече всички спецпрокурори са освободени и ще бъдат върнати на предишните им постове.

Делата, засягащи високите етажи на властта, минават под юрисдикцията на гражданската прокуратура и главния прокурор на страната - Любомир Йовевски.

"Издадохме дектрет, с който освобождаваме всички останали спецпрокурори от постовете им. Офисът на Спецпрокуратурата в Гевгели е изцяло съкратен." - заяви председателят на Съвета на прокурорите на Северна Македония Ацо Колевски.

Парламентът на Северна Македония отстрани спецпрокурора Катица Янева

Парламентът на Северна Македония отстрани спецпрокурора Катица Янева

През август тя бе арестувана за злоупотреба със служебно положение

Спецпрокурорите, чиито функции бяха прекратени, са били избрани от лично самата Катица Янева през октомври 2015 година. Тя беше освободена в събота от поста си, след единодушен вот на народните представители.

Тя е все още в ареста по подозрения за участието ѝ в аферата "Рекет" - за изнудване на бизнесмен, разследван за пране на пари, и организирана престъпност.

Припомняме, че Специалната прокуратура бе създадена през 2015 г. с цел да разследва престъпления по висшите етажи на държавата. Реформите в съдебната система и борбата с корупцията са ключово изискване за всички страни, които се стремят да се присъединят към Европейския съюз.