Спор в Южна Корея дали трябва да се отпускат държавни средства за погребението на кмета на Сеул, който се самоуби миналата седмица. Бившият кмет е обвиняван в сексуален тормоз от чиновник, пише "Гардиън".

Столичният административен съд отхвърли временна заповед за блокиране пари на данъкоплатците за погребението на Пак Уон-сун тази сутрин, чиито тяло беше открито в гора в Сеул в петък.

Кметът на Сеул намерен мъртъв

Кметът на Сеул намерен мъртъв

След като изчезна по-рано през деня

Докато много южнокорейци са шокирани от смъртта на Пак, повече от 500 000 души се подписаха под петиция с призив Синият дом да не използва публични пари за службата. В петицията се отбелязва, че провеждане на семейно погребение без много шум е най-доброто решение.

Миналата сряда бивш секретар на Пак внесе оплакване в полицията. Неговата смърт означава, че разследването на случая автоматично ще бъде прекратено.

Адвокат на жената разкри пред журналисти днес, че нейният клиент многократно е бил жертва на сексуален тормоз от страна на Пак, включително среднощни съобщения и снимки по бельо, в продължение на четири години.

Погребението тази сутрин беше излъчвано онлайн заради епидемията от коронавирус. Около 100 роднини на Пак, приятели, представители на столичната власт и политици присъстваха на траурната служба в Сеул.

Въпреки спора около смъртта му столичните власти организираха петдневна траурна служба за Пак - два дни по-дълго от традиционния корейски ритуал, който започва на деня на смъртта.

Повече от 20 000 души отдадоха почит.

Той ще бъде кремиран в гробищен парк в южната част на Сеул и урната ще бъде положена в родния му град.

Пак, член на лявоцентристката управляваща Демократическа партия на президента Мун Дже-ин, беше считан за втория най-влиятелен политик в страната.

64-годишният бивш адвокат се разглеждаше като водещ либерален кандидат за президент след изтичането на петгодишния мандат на Мун през 2022 г.

Опозиционни политици се присъединиха към призивите Пак да бъде кремиран на малка семейна траурна церемония, подчертавайки, че не е уместно да се отпускат държавни средства на фона на обвиненията.

Въпреки че полицията не съобщи причината за смъртта му, Пак е оставил бележка в кметството, в която се извинява на всеки.

Обстоятелствата около смъртта на кмета вероятно ще нажежат дебата за отношението към жените в Южна Корея. Пак е един от няколко висши политици, които са обвинявани в сексуален тормоз в Южна Корея.