Спор в германската управляваща коалиция за ролята на исляма в европейската държава, информира ДПА.

Партийни представители с конфликтни послания в местните медии.

Италия е заплашена от исляма, предупреди лидерът на Северната лига

Италия е заплашена от исляма, предупреди лидерът на Северната лига

Салвини обеща да спре "инвазията" на имигранти

Преди великденските празници бившият финансов министър и председател на Бундестага Волфганг Шойбле заяви пред медийната група Funke: "Ние не можем да спрем курса на историята. Всеки трябва да приеме факта, че ислямът е част от нашата държава".

Но заместник-председателят на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Александър Добринд коментира в интервю за списание Focus, че "ислямът не принадлежи на Германия".

Баварските съюзници на канцлера Ангела Меркел често влизат в сблъсък с партньорите си по темата за миграцията.

Германски политик настоя за закон за исляма и регистрация на джамии

Германски политик настоя за закон за исляма и регистрация на джамии

За да е ясно какво се проповядва в джамиите

Изглежда, че Шойбле следва Меркел, дистанцирайки се от лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер и Добринд, които многократно подчертаха, че ислямът не е част от Германия.

Според Добринд коментарът, че ислямът е част от Германия, представлява "пречка към интеграция", която "изпраща лъжлив сигнал към имигрантите".

Запитан дали партията влиза в дългосрочен спор с коалиционните си партньори по казуса, той отговори, че Християнсоциалният съюз влиза в дебата с ясна позиция.

"Християнсоциалният съюз няма да спечели от това. Преди всичко мнозинството е на мнение, че ислямът не принадлежи на Германия", поясни той.

Партията дава глас на това мнозинство, което "иска да запази нашата културна идентичност и в бъдеще", изтъкна видният политик.