Северна Корея е готова да прекрати ядрените изпитания, ако САЩ преустановят съвместните военни учения с Южна Корея.

Това заяви външният министър на КНДР в интервю за АП, в което също предупреди, че страната му няма да бъде сплашена от международните санкции.

САЩ се заричат за твърд отговор в случай на нов ядрен опит на Северна Корея

САЩ се заричат за твърд отговор в случай на нов ядрен опит на Северна Корея

Северна Корея щяла да се „самозакопае” още повече, ако продължи с провокациите

Часове след изпитания от Северна Корея пуск на балистична ракета от подводница като опит за показване на мускули заради американско-южнокорейските учения, външният министър Ри Су-йон защити правото на страната му да увеличава способностите на армията.

Ескалацията на тези военни учения достигна връхна точка, смята дипломатът.

КНДР изстреля балистична ракета от подводница
Обновена

КНДР изстреля балистична ракета от подводница

Информацията излиза на фона на сигнали

В отговор на проведения тест тази сутрин от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че ще ограничат движението на севернокорейския министър в американската страна само до ООН.

Ри категорично заяви, че САЩ тласкат Пхенян към разработване на ядрени оръжия като акт на самоотбрана. В същото време той предложи, ако САЩ и Южна Корея спрат военните учения, това може да доведе до намаляване на напрежението и започване на преговори.

Спрете ученията за ядрена война на Корейския полуостров и ние ще спрем нашите ядрени тестове. Ако ученията бъдат прекратени за определен период, за няколко години. Така могат да се появят нови възможности за двете страни и за целия свят като цяло, смята външният министър.

Ако продължим по този път на конфронтация, това ще доведе до много катастрофални резултати, не само за двете страни, но също за целия свят. Изключително важно е правителството на Съединените щати да прекрати враждебната си политика към КНДР, спрете военните учения на Корейския полуостров. Ние ще отговорим по същия начин, продължи Ри.

По думите му полуостровът е близо до термоядрена война.

Междувременно Северна Корея обяви, че успешно е изпитала пуск на балистична ракета от подводница.

От азиатската страна отбелязват, че ракетата е изпълнила всички технически критерии.  Лидерът Ким Чен-ун е заявил, че сега КНДР има още един силен метод за ядрен удар и способности да порази враговете си с „унищожителна кама” по всяко време.