Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че е спряло увеличението на новите случаи на коронавирус в държавата, която е потвърдила най-много заразени след САЩ, информира АФП.

Под 9000 заразени с Ковид-19 и 91 починали за ден в Русия

Под 9000 заразени с Ковид-19 и 91 починали за ден в Русия

За последното денонощие има 91 починали, с които нараснаха до 2722

"Ситуацията с разпространението на коронавируса остава тежка, но ние можем да потвърдим, че успяхме да спрем ръста на инфекциите", каза Мишустин на заседание на правителството.

Днес Русия съобщи за под 9000 заразени с коронавирус за първи път от началото на май. В продължение на повече две седмици беше регистрирано постоянно увеличение на случаите до около 10 000 за денонощие.

Обръщайки се към Оперативния щаб в борбата с епидемията, Мишустин отбеляза още, че броят на руснаците, които се възстановяват от вируса, продължава да нараства.

Русия и Германия регистрираха увеличение на случаите на Covid-19

Русия и Германия регистрираха увеличение на случаите на Covid-19

94 починали в Русия и 33 жертви в Германия

"Все повече и повече хора се възстановяват и са изписвани от болниците. Ние виждаме, че това е в резултат на системната работа, която се извършва в Русия през последните два месеца", поясни министър-председателят.

По думите му националната блокада, наложена в края на март, е изиграла важна роля за забавяне на ръста на новите случаи. Той добави, че стриктният изолационен режим "ни позволи да спечелим време и да предотвратим експлозивно увеличение на случаите, както е случаят в редица чужди държави".

119 починали и 9200 заразени с Ковид-19 в Русия за ден

119 починали и 9200 заразени с Ковид-19 в Русия за ден

Повечето нови случаи са в Москва - 3505

Преди няколко дни стана ясно, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е с коронавирус. Песков е четвъртият високопоставен чиновник с коронавирус. Сред тях са премиерът на Русия Михаил Мишустин, министърът на строителството Владимир Якушев и министърът на културата Олга Любимова.