Сръбската армия в повишена бойна готовност - "Оборудвани сме и въоръжени...", министърът на отбраната Милош Вучевич заяви, че Сърбия няма да се откаже от искането за формиране на Общността на сръбските общини на Косово, пише b92.

Вучевич каза пред телевизия Happy, че CSM е "форма на автономия" и гаранция, че "сръбската общност може да живее в тези райони" и напомни, че ЕС е "гарантът на това споразумение".

Той посочи, че "Сърбия трябва да остане ангажирана с мира и стабилността" и че основният интерес е "запазването на мира".

"Имаме нужда от икономическо и отбранително укрепване на Сърбия. Не искаме конфликти, но никой няма дилема, че Сърбия ще защити своите граждани и че няма да има нова "Буря". Армията е оборудвана и въоръжена и ние подкрепяме политиците и искаме политиците да решава политическите въпроси, а не армията", каза Вучевич.

Сръбската армия е в състояние на повишена бойна готовност по заповед на президента на страната Александър Вучич от 2 ноември след появата на дронове, за които се твърди, че са наблюдавали военни съоръжения от посока Косово.

Вучич обвини международната общност за ситуацията в Косово

Вучич обвини международната общност за ситуацията в Косово

Искаме мирът да се запази, въпреки всичко, настоя сръбският президент

Посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченко получи инструкции за предприемане на конкретни стъпки в подкрепа на нормализирането на ситуацията в Косово

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която добави, че официална Москва очаква реакцията на Белград.

"Що се отнася до посолството в Белград, руският посланик в Сърбия, който е в тесен контакт със сръбското ръководство, получи инструкции да предприеме конкретни стъпки за подкрепа, които включват нормализиране или предлагане на начини за нормализиране на ситуацията. Очакваме реакцията на Белград, ", каза тя.

Ситуацията в северната част на Косово ескалира след ареста на бившия служител на косовската полиция Деян Пантич. Северната част на Косово и Метохия е блокирана както от граждани, така и от полиция.

Сърбите протестират вече пети ден, а училищата на север няма да работят до второ нареждане.

Косовската полиция забрани преминаването както на превозни средства, така и на пешеходци на административните ГКПП Ярине и Бърняк.

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

В задния двор на Европа и НАТО, усилията на Русия за дестабилизиране на Балканите, заплашват да възобновят конфликти