Съдът в сръбската столица Белград е разрешил екстрадицията на банкера Цветан Василев. Това съобщи днес сръбското издание "Инсайдер".

Решението е по искането на страната ни още от 2014 година.

Пред bTV, неговият адвокат е заявил, че все още не е получил решението.

То е на първа инстация и може да бъде обжалвано от защитата, което тя и ще направи.

Адвокатите ще имат на разположение 3 дни от получаване на решението, за да обжалват.

Изданието накратко информира за случая с КТБ и обвиненията срещу Василев, за които той може да влезе в затвора за 20 години.

Адвокатът на Цветан Василев поиска отвод на съдебния състав по делото КТБ

Адвокатът на Цветан Василев поиска отвод на съдебния състав по делото КТБ

По думите му действията на магистратите са предубедени и се допускат нарушения

Припомняме, банкерът Цветан Василев, който е съден за фалита на управляваната от него КТБ на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще разпита Василев само ако бъде екстрадиран.

С постановление на Софийска градска прокуратура от 28 октомври 2016 г. за втори път бе отхвърлена молбата за разпит чрез видеоконферентна връзка на Цветан Василев.

И през 2019 г. Цветан Василев искаше да бъде разпитан по делото, което се води срещу него, но без да пристига в България.

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за КТБ

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за КТБ

Според него, основният свидетел на обвинението не дава точни обяснения

След ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса тази година - (2020 г.) някои от съдилищата и затворите в страната осигуриха възможност за видеоконферентна връзка.

В края на 2014 г. Висшият съд се произнесе за предаването на Василев и сметна, че Сърбия не трябва да го защитава, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на Василев. След това съдът отново призова за връщането в България на бившия банкер, но Апелативният съд и през април 2017 г. отново анулира това решение.

Така се стигна до решението от 3-ти декември 2019 г., когато Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата банка КТБ.

Преди да бъде издадена международната заповед за арест, Цветан Василев в края на 2012 г. купува стъкларския завод в Парачин. След придобиването на завода от Василев той увеличава задълженията си 70 пъти, но това не пречи на Василев да направи дарение за фондацията на съпругата на бившия сръбски президент Драгица Николич на стойност от 1.2 млн. динари. Самият Томислав Николич призна, че съпругата му е получила дарение от Цветан Василев.

В началото на месец февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. "Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", пишеше в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел преди месец.

Според бившия сръбски премиер и лидер на Нова партия Зоран Живкович "Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич". "Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата", каза още Живкович в сръбския парламент в началото на месец февруари тази година.