Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов поиска отвод на съдебния състав по делото КТБ, съобщи bTV, позовавайки се на БГНЕС.

Според адвоката действията на магистратите са предубедени, допускат нарушения на процесуалните правила и са заинтересовани от изхода на делото. Адвокатът прочете писмена декларация от името на обвиняемия Цветан Василев. В нея бившият мажоритарен собственик на банката КТБ настоява съдът да разреши задаването на писмени въпроси или уточнения към разпита на свидетели от негова страна на всяко следващо заседание.

"В случай, че съдът не постанови тези решения на заседанието си на 2.07. 2020 г., настоящата писмена декларация да се счита за искане на отвод на съдия Виржиния Петрова и съдебните заседатели по чл. 274 и във връзка с чл. 29, ал 2 от НПК", се казва е декларацията, под която стои името на Цветан Василев.

Цветан Василев раздал телефони за покриване на следите от източването на КТБ

Цветан Василев раздал телефони за покриване на следите от източването на КТБ

Целта била комуникацията с най-приближените му да е непроследима

Симеонов обясни, че е бил в Белград и се срещал с Василев във връзка отказа на съда да разпита Василев. "Нашата позиция е категорична, че недопускането на негов разпит, особено в съдебната фаза, е грубо нарушаване на процеса и на неговото право на защита, и неговото право да дава обяснения по всяко едно време на процеса", посочва адвокатът пред медиите.

По думите му такова искане е направено още в самото начало на процеса преди година и четири месеца, но не е последвала реакция. Следващото заседание на делото е насрочено за 8 юли. Очаква се съдът да се произнесе по искането за отвод.

Евросъдът разреши на КПКОНПИ да конфискува имуществото на Цветан Василев

Евросъдът разреши на КПКОНПИ да конфискува имуществото на Цветан Василев

Запитването беше отправено от Софийския градски съд

Припомняме, че на 20 юли 2017 г. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство "КТБ". Тогава от държавното обвинение казаха, че обвинителният акт във всичките му копия е над 210 хил. страници. По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица. Разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.