С пореден разпит на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов продължава делото за фалита на Корпоративна търговска банка, съобщава БНР.

Почти 4 месеца Лазов разказва пред Специализирания наказателен съд как Цветан Василев според него е източвал банката. Той споменава лица и събития от преди близо 20 години, за да обясни как точно е печела фирмата на Василев, използвайки ресурса на КТБ, която в миналото е била стабилна банка.

На днешното заседание по делото Лазов разказа за събитията, свързани с временното затваряне на банката на 20 юни 2014 г. - действия от страна на БНБ, които по негови думи са "изключване на КТБ от банковата система". Според свидетеля в този момент Василев вече не бил в България и не се интересувал какво ще се случи с банката.

Цветан Василев бил лобирал за главен прокурор

Цветан Василев бил лобирал за главен прокурор

Нови показания по делото за фалита на КТБ

Седмица преди КТБ да бъде затворена, оставайки с десетки непокрити кредити и касова дупка от 206 млн. лева, Василев раздал чрез охраната си стари модели телефони на най-приближените си хора. Такъв телефон получил и самият Лазов - чрез него трябвало да осъществява комуникация, свързана с покриването на следите от източването на КТБ.

Свидетелят обясни, че целта на раздаването на тези телефони била комуникацията да не може да се проследи.

Разпитът на Бисер Лазов продължава и утре. Адвокатите по делото пък се шегуват, че вероятно през 2020 г. ще започнат да задават и въпросите към основния прокурорски свидетел.

Цветан Василев унижавал служителите си, твърди свидетелят Бисер Лазов

Цветан Василев унижавал служителите си, твърди свидетелят Бисер Лазов

Лазов не бил виждал Делян Пеевски в кабинета на Василев