При поредното си явяване по делото за фалита на КТБ, пред специализирания наказателен съд, Основният свидетел Бисер Лазов разказа, че банкерът Цветан Василев е придобил контрола върху БТК през 2012 година чрез контролирани от него дружества като финансирането е било осигурено чрез кредити от КТБ. Лазов твърди и че Василев е платил 50 хиляди евро, за да лобира за главен прокурор, съобщи БНТ.

Синдиците на КТБ започват разпределянето на 570 млн. лева между кредиторите й

Синдиците на КТБ започват разпределянето на 570 млн. лева между кредиторите й

Плащането започва от утре, 9 май 2019 година

Според показанията на Бисер Лазов, Цветан Василев придобива контрола върху БТК на два етапа. В специално създаденото за целта дъщерно дружество "Бромак инвест" постъпват средства от други компании, които се финансират чрез кредити от КТБ. Накрая се оказва, че банката няма никаква възможност да си върне парите, тъй като акциите не са заложени като обезпечение по отпуснатите кредити. Нещо повече - за плащане на лихвите и главниците по отпуснатите кредити са теглени нови заеми от КТБ.

В показанията си днес Бисер Лазов разказа за свое пътуване до Париж с Цветан Василев през 2012 година. Там присъствал на среща, в която освен него участвали още бившият шеф на КТБ, политикът Димитър Абаджиев и французин, в чието име не беше сигурен.

Как и защо парламентът отхвърли "плана за спасяване" на КТБ

Как и защо парламентът отхвърли "плана за спасяване" на КТБ

Клед като Оманският фонд губи делото срещу държавата

Цветан Василев предал на французина 50 хиляди евро в брой за провеждане на пиар кампания и лобиране за кандидатурата на Бойко Найденов за главен прокурор. Лазов не можа точно да повтори основното съдържание на разговора, тъй като не говорел много добре английски. Впоследствие Цветан Василев няколко пъти го предупредил да пази в тайна тази среща.

Показанията на Лазов предизвикаха реакцията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който се явява в съда по делото КТБ. Според него разказаното от свидетеля е пример как политико-икономическата мафия се опитала да си назначи главен прокурор по това време. Той очаква още по-брутални действия при избора на следващия главен прокурор, тъй като са засегнати много големи интереси - много олигарси се укриват в съседни държави, а някои са в ареста.

Несъстоятелността на КТБ отново поражда правен хаос

Несъстоятелността на КТБ отново поражда правен хаос

ВКС пак иска тълкувания на казуси по дела на КТБ за прихващания

Това, което ще се случи, е много по-брутално от това, което описва свидетелят вътре. Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране. Това каза Иван Гешев -заместник-главен прокурор.

Според Гешев действията в тази посока вече са започнали. Сотир Цацаров ще бъде главен прокурор още осем месеца и ако някой си мисли, че мандатът му е свършил, ще остане разочарован, добави магистратът.