На многочасов разпит е подложен някогашният доверен човек на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов. Той е разпитван за 40-ти път като свидетел по мегаделото "КТБ", съобщи БНР.

Лазов над 20 години е бил счетоводител на фирмата на Цветан Василев. Двамата се разделили на 20 юни - денят, в който с решение на Българската народна банка (БНБ) затваря Корпоративна търговска банка.

По време на разпита Лазов нарича КТБ: "фирмата". С напускането си, бившата дясна ръка на банкера Цветан Василев отива в прокуратурат. Той носи документи и подробен разказ за модела КТБ.

В началото на изложението си Лазов обясни, че много е уважавал Василев, че е споделял бизнес вижданията му, че е мечтал с него и се е учил от него, но това било до раздялата им.

Лазов постъпил във фирмата през 1998-а година. Той твърди, че е виждал как всеки ден на адреса, на който се помещавала фирмата на Василев са влизали коли с милиони. Дотогава - 20 юни 2014 г., задълженията му са били да подготви счетоводната книга на тази фирма, където се отразявало какви пари влизали и какви пари излизали.

Две години след него в КТБ влиза Цветан Василев - през 2000 г. Новият управител е поканен от 11-те собственици на офшорни фирми. Той заявява пред Лазов, че трябва да се търсят политически протекции, за да може да оцелее една малка банка.

Иван Костов бе първото име на политик, споменато от Лазов в съдебната зала. По думите на свидетеля Костов се виждал с Цветан Василев. Костов е идвал в офиса му, а Василев е контактувал и с дъщерята на Иван Костов - Мина. Даже Лазов бил пращан на срещи с нея, за да уговарят общи имоти, които фирмата е наемала.

Показанията на Бисер Лазов са основата на прокурорска теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в огромния обвинителен акт, наречен от авторите си: "Общ поглед върху "Модела КТБ"".

Страните в процеса спорят за достоверността на показанията на Лазов още от началото на делото.

Несъстоятелността на КТБ отново поражда правен хаос

Несъстоятелността на КТБ отново поражда правен хаос

ВКС пак иска тълкувания на казуси по дела на КТБ за прихващания

Според адвокати Лазов атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност. От прокуратурата твърдят, че хора на Василев се опитвали "да профилактират" Лазов, за да оттегли показанията си.

Подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева са общо 17 души. Основен обвиняем е Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия. Защитават ги близо 40 упълномощени и резервни адвокати.

За първи път от началото на процеса Бисер Лазов дава публични обяснения пред четирима прокурори, 18 адвокати и подсъдимите, част от които са му бивши колеги, припомни bTV.

На влизане в съдебната зала обясни, че идва да каже истината за фалита на банката. Той не отговори на въпроса защо са се разделили с Цветан Василев, след като дълго време се е грижил за фирмата на банкера.

Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май 2018 г. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

Преди това, на 14 февруари 2018 г. стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли миналата година. По делото са обвинени 18 лица.

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв.

Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия.

Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

Последно, през декември Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт спрямо квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ).

Квесторите са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

На 11 януари 2019 г. бяха арестувани шестима свидетели по делото КТБ. На следващия ден един от тях бе пуснат, а петима останаха зад решетките.