Специализираният съд задържа за постоянно в ареста петима души, обвинени за извършени престъпления против финансовата система. Това са Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров, свидетели по делото за КТБ. Обвинението им е свързано със средства от фалиралата банка, предаде БНР.

Задържани са шестима свидетели по делото за КТБ

Задържани са шестима свидетели по делото за КТБ

Сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лева

По време на заседанието съдът отказа да изслуша обвиняемите, адвокатите им поискаха отвод на съдебния състав, но искането беше отхвърлено.

Сумата, за която Красимир Зарев, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Васил Шуманов и Никола Киров са обвинени, според адвокатите, е два милиона и половина лева. Всички те се смятат за доверени хора на избягалия в Белград банкер Цветан Василев.

Внесоха в съда делото срещу квесторите на КТБ

Внесоха в съда делото срещу квесторите на КТБ

Обвинение са за умишлена безстопанственост за над 1 млн. лв.

Днес прокуратурата поиска задържаните да останат в ареста с мотива, че част от тях са знаели, че получават присвоени от КТБ пари като многохиляден коледен бонус в края на 2013 г. Защитата на свидетелите поиска отвод на съдията от Специализирания наказателен съд и запита как изведнъж са се появили рискове петимата да се укрият. Според адвокатите съставът действа под натиск.

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Парите са отпуснати на офшорна фирма за покупката на БТК

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Корпоративна търговска банка е създадена през 1994 г., разрасна се бързо в периода 2007 - 2014 г. и фалира на 6 ноември 2014 г.