Средно отнема около 5 дни да се проявят симптомите на новия коронавирус след хващане на заболяването, докато повечето заразени хора развиват симптоми в рамките на 12 дни, потвърждават учени в ново изследване, публикувано в журнала Annals of Internal Medicine, предаде CNBC.

Русия дава на Иран 50 хиляди теста за коронавирус

Русия дава на Иран 50 хиляди теста за коронавирус

Благодарят на Путин за сътрудничеството в борбата с вируса

Американската колегия на лекарите обяви, че 97,5% от заразените с новия вирус хора показват симптоми в рамките на 12 дни след хващане на коронавируса. Средният инкубационен период е пет дни, отбелязват изследователите. Това е в съответствие с препоръките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които призовават пациентите да остават под карантина или да се самоизолират за 14 дни при потенциално излагане на вируса.

Изследователи от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health са анализирали информация от 50 провинции, региони и държави извън Ухан, Китай, за да установят инкубационния период на вируса.

Авторите на проучването са установили, че средният инкубационен период на COVID-19 е 5,1 дни и при 97,5% от тези, които са развили симптоми, се проявяват в рамките на 11,5 дни от инфекцията. При консервативни предположения 101 на всеки 10 000 случая ще развият симптоми след 14 дни.

Австрия забранява влизането на хора от Италия заради коронавируса

Австрия забранява влизането на хора от Италия заради коронавируса

Австрийците могат да се върнат, но трябва да бъдат държани в двуседмична изолация

Сезонният грип, който е засегнал 34 милиона души в САЩ през този сезон до момента, е с инкубационен период от един до четири дни.

Двата вируса имат подобни симптоми, което според експерти може да доведе до погрешна диагноза. Сезонният грип включва симптоми като температура, кашлица, болки и възпалено гърло. Симптомите на COVID-19 са температура, кашлица и задух.

По последни данни повече от 114 000 души в над 100 държави са носители на коронавируса. Над 4000 души са починали, а 64 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".