Австрия налага забрана за всички хора, влизащи от Италия, освен ако нямат медицинско свидетелство, че са здрави. Това обяви австрийският канцлер Себастиан Курц, въпреки че австрийците, които в момента се намират в Италия, са силно насърчени да се върнат.

"Ще има забрана за влизане на хора, (пътуващи) от Италия в Австрия, като хората, които имат медицинско свидетелство, са изключение", уточни Курц, цитиран от местните медии.

Сърбия затвори границите си за пътуващи от най-засегнати с коронавирус страни

Сърбия затвори границите си за пътуващи от най-засегнати с коронавирус страни

Казахстан също затвори граници за пътуващи от Италия, Франция, Германия и Испания

Междувременно австрийците, които се намират в Италия, имат зелена светлина да се завърнат, но "те трябва да бъдат държани в изолация в продължение на две седмици".

Вътрешният министър Карл Нехамер отбеляза, че полицията ще контролира изкъсо движението на границата между Австрия и Италия. "Транзит през Австрия е разрешен, стига да няма спиране в Австрия", предупреди австрийският вътрешен министър, като отбеляза, че трансграничният трафик в двете посоки вече е спаднал с повече от 50%.

Молдова не пуска чужденци по въздух заради коронавируса

Молдова не пуска чужденци по въздух заради коронавируса

Първият случай в Молдова е 48-годишна жена

Нехамер обяви също, че правителството е наложило забрана за провеждането на събития на закрито с повече от 100 души, както и събития на открито с повече от 500 души.

Същевременно правителството налага възбрана на лекциите в университетите и гимназиите от следващия понеделник, докато компаниите ще насърчават персонала си да работи от вкъщи.

Френският министър на културата е заразен с коронавирус

Френският министър на културата е заразен с коронавирус

Франк Ристер вече е под карантина в дома си

Австрия съобщи за 157 потвърдени заразени с новия коронавирус, което според мнозина е "много малък брой", призна Курц. Но смъртността му е толкова висока, че правителството не може да не вземе крути мерки, обясни той.