Евролидерите ще проведат разговори с китайския президент Си Дзинпин за търговия и инвестиции, въпреки че ЕС и Китай обтегнаха отношенията заради ситуацията със свободите в Хонконг и отношението на Пекин към уйгурските малцинства, информира АФП.

Китайските представители, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урусла фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел ще участват във видеоконференция, която заменя отменената среща на върха в пълен формат с всички 27 лидери на страните членки на ЕС заради коронавируса.

Китай обяви, че споразумение за инвестиции, което се подготвя вече седем години, може да бъде съгласувано тази година, но представители на ЕС предупредиха, че пречките не са преодолени и подчертаха, че няма да приемат неизгодни условия само за да сключат сделка.

"Дори и да има политическа задача за ускоряване на преговорите и приключването им до края на годината, ние ще постигнем това само ако нещо си струва да се има", каза представител на ЕС.

Брюксел съобщи, че "значителен напредък" е постигнат на разговорите от провеждането на подобна среща на върха през юни и преговарящите се надяват да договорят пътна карта за сключване на споразумение до края на годината. Те също искат Пекин да подобри пазарния достъп за европейски компании.

"ЕС трябва да определи интересите си и трябва да бъде силен и независим пред Китай и САЩ", коментира френският финансов министър Бруно льо Мер пред германския всекидневник "Велт ам зонтаг".

Брюксел иска Китай да зачита интелектуалната собственост, да прекрати ангажиментите за трансфер на технологии и да намали държавната помощ за китайски компании.

Не се очаква голям пробив днес, но ЕС се надява да убеди Си Дзинпин да даде свеж политически импулс за насърчаване на разговорите и да позволи на китайските преговарящи по-голяма свобода за постигане на компромис.

Преговорите ще се проведат на фона на влошаващите се отношения между САЩ и Китай.

Очаква се ЕС да притисне Си Дзинпин за Хонконг, където Пекин наложи спорен закон за националната сигурност.

След срещата на върха през юни Фон дер Лайен предупреди Китай, че ще се изправи пред "много негативни последици", ако приеме закона и ЕС ще ограничи износа на технологии за Хонконг, които могат да се използват за следене и репресии.

Но ЕС е далеч от обединен как да действа с Китай, като някои страни членки призовават за по-твърда позиция за правата и околната среда, а други искат да засилят търговията.