Нова среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким чен Ун ще се проведе през 2019 година. 

Това съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс.

Той направи изявлението пред журналисти в Сингапур, след срещата си с южнокорейския президент Мун дже-ин в кулоарите на срещата на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Детайлите около срещата предстои да бъдат уточнени и оповестени.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в началото на ноемви, че Вашингтон се надява втората среща на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун да се проведе в началото на следващата година.

Майк Пенс: Империя и агресия нямат място в индо-тихоокеанския регион

Майк Пенс: Империя и агресия нямат място в индо-тихоокеанския регион

САЩ имат "ангажимент за поддържане на свободата на моретата и небесата"

"Блумбърг" изнесе списък с планираните срещи на Ким Чен-ун със световни лидери, който показва дипломатическата офанзива на Северна Корея: с Доналд Тръмп (вероятно през януари, все още не е известно мястото); Владимир Путин (скоро, в Русия); Си Дзинпин (скоро, в КНДР), с папа Франциск (поканен е в КНДР); Мун Дже-ин (скоро, в Южна Корея) и с японския премиер Шиндзо Абе (не са уточнени подробностите).

Първата среща на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун се проведе преди пет месеца в Сингапур и бе коментирана като дипломатически пробив в световен мащаб.

Веднага след срещата започна на дипломатическо ниво да се коментира и втора такава.

Медиите в КНДР мълчат за визитата на Ким Чен-ун в Сингапур

Медиите в КНДР мълчат за визитата на Ким Чен-ун в Сингапур

По подобен начин медиите в тоталитарната държава мълчаха през март