Американският вицепрезидент Майк Пенс обясни в Сингапур, че няма място за "империя и агресия" в индо-тихоокеанския регион, коментар, който може да бъде широко интерпретиран като позоваване на възхода на Китай, съобщава "Ройтерс".

Пенс не споменава Китай в изявленията си за откриването на среща на върха, но подчертава, че малките и големите държави трябва да имат възможност да просперират в Индо-Тихия океан.

"Подобно на вас, ние се стремим към Индо-Тихия океан, в който всички народи, големи и малки, могат да просперират и да процъфтяват - сигурни в суверенитета си, уверени в нашите ценности и да станат по-силни заедно. Всички сме съгласни, че империя и агресията нямат място в Индо-Тихия океан", обясни Пенс. 

Той каза, че Вашингтон е предприел действия за популяризиране на тази визия, включително стъпки за стимулиране на частните инвестиции в инфраструктурата и стремеж към търговия, която е "свободна, справедлива и реципрочна".

Китай не вижда, кой може да им пречи да си сътрудничат с островите в Тихия океан

Китай не вижда, кой може да им пречи да си сътрудничат с островите в Тихия океан

Страните трябва да оставят остарелите концепции и мислене от Студената война

Вицепрезидентът на САЩ изтъкна също така "кампанията за натиск" на САЩ по отношение на Северна Корея и своят "ангажимент за поддържане на свободата на моретата и небесата", както и решимостта да гарантира, че страните от Югоизточна Азия са сигурни в суверенните си граници, на сушата, в моретата и в цифровия свят.

Коментарите на Пенс следват негова реч през октомври, в който той отбеляза по-твърд подход от Вашингтон към Пекин, обвинявайки Китай в "злонамерени" усилия да подкопаят президента на САЩ Доналд Тръмп и безразсъдни военни действия в Южнокитайско море.

В отговор, говорител на външното министерство на Китай обвини Пенс, че е отправил "безпочвени обвинения". "Призоваваме САЩ да коригират погрешния си подход и да прекратят безпочвените обвинения и клевети по адрес на Китай, тъй като вредят на интересите на Китай и на китайско-американските отношения", обясни в началото на октомври китайският говорител.

Съединените щати проведоха поредица от учения за "свобода на корабоплаването" в оспорваното южнокитайско море.

ВМС на САЩ смята все по-често да среща Китай в открито море

ВМС на САЩ смята все по-често да среща Китай в открито море

Връзките на Китай с руския флот трябва да се наблюдават "с интерес"