Парижани изправени пред необичайни задръствания заради стачките срещу пенсионната реформа, които доведоха до спиране на влакове и метрото за пети пореден ден, информира АП.

Предупреждавайки, че има рискове, от националната железница SNCF призоваха хората да останат по домовете си или да използват "алтернативни средства за пътуване" до работното място вместо да чакат на спирките с надежда да хванат някои от малкото влакове.

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Антиправителствен марш, французите не искат да се пенсионират по-късно

В резултат на това от националната пътна агенция обявиха, че са отчетени повече от 600 километра трафик в пиковите часове в Парижки регион в сравнение с до 150 километра задръствания средно на ден.

Трафикът е по-голям днес в сравнение с началото на стачката през миналата седмица, защото много французи работиха от вкъщи или си взеха отпуск. Но сега продължаващите стачни действия усложняват ситуацията във френската столица.

Окрилени от най-големите национални демонстрации от години, започнали миналия четвъртък, синдикатите планират нови протести във вторник с надежда да продължат да оказват натиск върху правителството да се откаже от реформиране на възрастта за пенсиониране.

90 задържани при протестите във Франция

90 задържани при протестите във Франция

Французите въстанаха срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон

Само около 1/6 от влаковете се движат днес и само две от 16-те метролинии в Париж работят в нормален режим. Международните линии също са засегнати, а синдикати блокираха автобусните депа около Париж, което доведе до ограничаване движението на автобусите.

Френският президент Еманюел Макрон привика премиера Едуар Филип и други представители на правителството в неделя вечерта, за да приемат стратегия за случващото се.

Премиерът ще разкрие детайли от плана на правителството в сряда. Не се очаква да се промени официалната възраст за пенсиониране на 62 г., но се очаква да се насърчат хората да работят по-дълго.

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

В Париж са разположени 6 000 полицаи, правителството очаква вандализъм

Реформата е в основата на визията на Макрон за трансформиране на френската икономика. Министри твърдят, че настоящата система е несправедлива и финансово неустойчива, докато синдикати предупреждават, че реформата атакува основните права на работниците и ще принуди хората да работят по-дълго за по-малко пари.