Решението за Русия с приетата декларация е предизборна акция на ЕНП, където са изброени 56 смъртни гряха на Русия, което е част от реториката на Студената война. В доклада на ЕП обаче не се предлага никакво решение.

Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев разкритикува обсъдения и гласуван днес доклад за отношенията между ЕС и Русия.

Според него европейските институции са вкарани в спирала и тази декларация не отговаря на българския интерес и на интереса на европейските социалисти.

Станишев припомни, че от ПЕС са предлагали да се възстанови парламентарното сътрудничество ЕП - Русия, което би било стъпка в правилната посока, но това е отхвърлено от десните.

На брифинг в ЕП Станишев коментира последните разговори между ЕС и британския премиер Тереза Мей като ПР операции. "Госпожа Мей се опита да камуфлира и да прикрие едни неуспешни преговори", заяви Станишев.

Очакваме британският парламент да отхвърли предложенията, това което се случва е крайно неубедително, допълни той.

Тези допълнителни уверения за уверения не променят същността, това са ПР операции, категоричен бе Станишев.

Третото гласуване трябва да е разумно отлагане, но не вярвам да има разумно решение и да намерят такова за 2 или 3 месеца. Липсата на сделка е наистина зле и за двете страни, и за ЕС, и за Обединеното кралство, поясни той.

По отношение на Турция Станишев заяви, че разбира, че Ердоган гази демократични права и ценности, но дали да се затръшне вратата на Турция, неговото мнение е "по-скоро не".

Социалистите предлагат нов социален договор за ЕС, много повече от господин Макрон, който представи с такъв апломб своето предложение, което до голяма степен е взаимствано и от предложенията на европейските социалисти. За минималната работна заплата социалистите в ЕС говорят от много по-отдавна, говорят за един социален съюз, припомни Станишев.