Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова за преговорен екип за Брекзит от "четири нации", пише вестник "Гардиън", цитиран от "Политико".

Стърджън настоява за "многопартиен, цялостен правителствен подход" за преговорите за Брекзит.

Планът на торите за "твърд" Брекзит е отхвърлян и ние не можем да си позволим преговорите за Брекзит да се превърнат в заложник на неспособността на торите и на лейбъристите да ръководят ясно мнозинство, каза Стърджън.

Вместо това тя се застъпва за подход, който е "подкрепян от всички партии и всички правителства в Обединеното кралство".

Първият министър на Шотландия е в Лондон за среща с депутатите от Шотландската национална партия. Партията на Стърджън загуби 21 места и повече от ¼ от гласовете си на парламентарните избори в четвъртък.

Докато Стърджън е непоколебим поддръжник Великобритания да остане в единния пазар, съперникът й от Консервативната партия Рът Дейвидсън подкрепя "открит Брекзит, а не затворен, което поставя икономиката на страната ни на първо място". Стърджън намекна, че може да се противопостави на позицията на консерваторите за "твърд" Брекзит.

Преговорите за Брекзит са запланувани за 19 юни.

Междувременно британски медии съобщават, позовавайки се на говорителя на премиера, че кралица Елизабет II ще отложи заплануваната за следващия понеделник реч. Вероятно кралицата иска даде повече време на правителството за сключване на споразумение с Демократичната юнионистка партия.

Говорителят отхвърли предположение, че изборният резултат ще промени стратегията на правителството за Брекзит.