Турският президент Реджеп Ердоган в събота в Истанбул положи първата копка за първата църква, построена в Турция след 1923 година, предаде Middle East Eye.

Църквата ще обслужва 15-хилядната сирийска християнска общност в града, която през последните 10 години се опитва да изгради ново място за поклонение.

На церемония  в квартал Йешилкьой Ердоган заяви, че се надява сградата да бъде завършена до две години.

Представители на Сирия заявиха, че земята, която е част от италианско гробище, е била предоставена от тогавашния премиер Ердоган преди десетилетие.

Саит Сусин, ръководителят на Сирийската църковна фондация със седалище в Истанбул, призна, че сега общността използва църкви на други общности.

Ердоган уважи искането ни през 2009 г. за изграждането на църквата. Ето защо имаме честта да го поканим за новаторската церемония", каза той.

Първоначално проектът беше обявен през 2015 г., но законови пречки забавиха строителството.

През последните години турското правителство върна конфискуваните преди това християнски и еврейски имоти, оценени на над 2 млрд. долара.

Най-известният обект на християнско поклонение в Истанбул е "Света София", която е построена от византийския император Юстиниан 1, но е превърната в джамия след османското завладяване на Истанбул през XV век.

Сградата е музей от създаването на съвременна Турция, но Ердоган предложи по време на кампанията за избор на кмет в града през март отново да се превърне в джамия.