Бившият старши стратег на Белия дом Стив Банън днес няма да даде показания пред разузнавателната комисия към Камарата на представителите, пише "Гардиън", позовавайки се на източници.

Така той няма да изпълни призовка, която изисква да се яви пред комисията.

Стив Банън се договори да бъде разпитан от прокурора Мълър

Стив Банън се договори да бъде разпитан от прокурора Мълър

Във вторник вестник "Ню Йорк таймс" писа, че Банън е призован да свидетелства

Комисията по разузнаване иска Банън да даде показания като част от разследването дали Русия се е намесила на президентските избори в САЩ през 2016 г. На 16 януари Банън се яви пред комисията, но той не успя да удовлетвори някои членове.

Вчера републиканецът Майк Конуей, високопоставен член на комисията, заяви пред журналисти, че очаква Банън да изпълни призовката и във вторник да отговори на въпросите.

Но източник, близък до Банън, потвърди пред британския вестник, че той няма да се яви пред комисията. Източникът поясни, че причината е свързана с липсата на споразумение за обсега на въпросите между комисията и Белия дом, докато Банън възнамерява в даден момент да се срещне с конгресмените.

Стив Банън отказал да отговаря на въпроси за руската сага пред Конгреса

Стив Банън отказал да отговаря на въпроси за руската сага пред Конгреса

Вчера Банън беше привикан в комисията

В същото време същият източник заяви, че Банън ще бъде разпитан от специалния прокурор Робърт Мълър.

Други двама източници, запознати със ситуацията, също обявиха пред "Ройтерс", че бившият стратег на Белия дом няма да се яви пред комисията, което може да му донесе обвинение в неуважение към Конгреса.

Стив Банън призован от главния прокурор да даде показания за руската сага

Стив Банън призован от главния прокурор да даде показания за руската сага

Банън е призован да свидетелства пред голямо жури като част от разследването

Един от източниците поясни пред "Ройтерс", че Белият дом не е разрешил на Банън да отговаря на въпросите на комисията. На 16 януари той отказа да отговори на въпроси за времето си в администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и след изборите.