Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че "вратите на НАТО са отворени" за Македония, но не преди националните процедури да бъдат завършени.

Зоран Заев: Ако опозицията не приеме референдума - избори
Обновена

Зоран Заев: Ако опозицията не приеме референдума - избори

Трудни седмици очакват Скопие

Така Столтенберг коментира резултатите от референдума за преименуване на Македония, съобщава АП.

Опозицията: Референдумът е поражение за Заев

Опозицията: Референдумът е поражение за Заев

Македония била против договора Заев - Ципрас

В референдума за преименуване на Македония над 90% от жителите на страната изразиха подкрепата си за това решение, но избирателната активност беше около 35% - според законите на страната този резултат не е достатъчен, за да бъдат официално признати резултатите от гласуването.

Първични резултати: 91% - за, а 6% са против

Първични резултати: 91% - за, а 6% са против

Македония гласува за смяна на името

"Приветствам гласуването "за" на референдума. Призовавам всички политически лидери и партиите да действат конструктивно и отговорно, за да използват тази историческа възможност ", каза шефът на НАТО.

"Честитя на онези, които гласуваха днес на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Със значителното "за" има широка подкрепа за Преспанския договор и евроатлантическото бъдеще на страната", написа в "Туитър" и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан.

Той все пак припомни, че очаква всички политически лидери да уважат това решение и да го приложат с голяма отговорност и единство по партийните линии в интерес на страната.