Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е критичен към отбранителните инициативи на ЕС и двустранни пактове в рамките на блока, като този между Гърция и Франция, пише "Кийп толкинг Грийс".

"Това, в което не вярвам, са усилията да се опитаме да направим нещо извън рамките на НАТО или да се конкурираме с или да дублираме НАТО, защото НАТО остава крайъгълният камък, основата за европейската сигурност, а също и за сигурността в Северна Америка", каза Столтенберг събитие, организирано от института Брукингс и университета Джорджтаун.

Забележките на генералния секретар на НАТО са преди ратифицирането на гръцко-френското споразумение за отбрана от гръцкия парламент.

Изказвайки се в пленарната зала на парламента в четвъртък сутринта, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече гръцко-френското споразумение за отбрана "първа стъпка към стратегическата автономия на Европа".

Сделката за отбрана с Франция включва клауза за взаимопомощ, която гласи, че двете страни ще се притекат на помощ една на друга "с всички средства, с които разполагат и ако е необходимо с използване на въоръжена сила, ако заедно установят, че въоръжено нападение се извършва срещу територията на едно от двете".

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Стъпка към стратегическа автономия на ЕС, Франция е единствена с ядрени оръжия