НАТО ще търси смислени преговори с Москва в началото на следващата година за справяне с напрежението на фона на руска военна мобилизация на границата с Украйна, каза във вторник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Оставаме готови за смислен диалог с Русия и възнамерявам да свика ново заседание на Съвета НАТО-Русия възможно най-скоро през новата година", каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

"Всеки диалог с Русия, разбира се, трябва да зачита основните принципи, на които се основава европейската сигурност" и че трябва да се провежда в консултации с европейските партньори на НАТО, включително Украйна.

"Така че ние никога няма да компрометираме правото си да защитаваме всички съюзници и никога няма да компрометираме правото на всяка страна в Европа, включително Украйна, да избере своя собствен път", добави той.

Столтенберг приветства премиера на Румъния Николае Чука в централата на НАТО и го поздрави за назначаването му за министър-председател. Той похвали приноса на Румъния към Алианса, включително за това, че играе важна роля в Черноморския регион

Столтенберг приветства също усилията на Румъния да помогне за изграждането на стабилност в Западните Балкани и подкрепата й за партньорите на НАТО, включително Молдова и Украйна.

Двамата обсъдиха военното натрупване на Русия в и около Украйна. Генералният секретар подчерта, че "въпреки международните призиви за прозрачност и деескалация, натрупването продължава. Ние дадохме ясно да се разбере, че всяка по-нататъшна агресия срещу Украйна ще има много висока цена. Ние също така ще продължим да подкрепяме нашия близък партньор Украйна, политически и практически".

Путин обвини Запада за напрежението след края на Студената война

Путин обвини Запада за напрежението след края на Студената война

Западът оценил неправилно изхода от Студената война

НАТО, наред с възпирането в ситуацията около Украйна и в Черно море, трябва да се придържа към политика за облекчаване на напрежението в региона, коментира румънският премиер Николае.

"Настоящото развитие на ситуацията със сигурността потвърждава необходимостта от засилване на ограничаването на заплахите и отбраната на източния фланг на НАТО и Черно море по координиран и балансиран начин. В същото време, освен акцент върху повече превенция и защита, мисля, че трябва да има отпускане на напрежението в тази ситуация."

Румъния подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. "Правото на всяка държава да избира свободно външната си политика е основен принцип на суверенитета и НАТО силно подкрепя този принцип", подчерта той.

"Днес се споразумяхме с генералния секретар, че настоящата политика на НАТО за превенция и отбрана, съчетана с откритост за диалог, все още е в сила. Алиансът е установил канали за диалог с Русия и многократно призовава за диалог. За да бъде този диалог ефективен, е необходимо да се разхлаби ситуацията."

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Столтенберг призова "да се подготвим за най-лошото" в ситуацията в Украйна