Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства РСМ в защитата на основания на правила международен ред, "президент Пендаровски, скъпи Стево, добре дошъл в НАТО, чудесно е да те видим отново".

С отбелязване на първата годишнина от присъединяването на Северна Македония към НАТО, членството в Алианса е значително постижение. "Това е добре за хората във вашата страна, добро за региона и добро за трансатлантическата сигурност", обясни Столтенберг.

РСМ се е доказала като надежден доставчик на сигурност и ценен съюзник, а войските й са допринесли за миротворческата мисия на НАТО в Косово и "за нашите мисии за обучение в Ирак и в Афганистан. Приветствам също така, че сте увеличили разходите за отбрана с ясен план да инвестирате 2% от БВП в отбрана до 2024 г."

По думите му, "точно както Северна Македония стои с НАТО, НАТО стои със Северна Македония."

Столтенберг коментира текущите предизвикателства пред сигурността и подготовката за срещата на върха на НАТО през юни. "Заедно ще определим позитивна и перспективна програма за бъдещето на нашия Алианс чрез инициативата НАТО 2030. Трябва да укрепим нашето единство, да разширим подхода си към сигурността и да защитим заедно основания на правила международен ред."

Британските ВВС се разполагат в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

Британските ВВС се разполагат в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

Ескадрила вече е в авиобаза на брега на Черно море близо до Констанца

Според него, "това е важно в момент, когато виждаме заплахи и предизвикателства от много посоки. Русия продължава своя модел на агресивни действия, включително продължаващите си нарушения на украинския суверенитет и териториална цялост. И възходът на Китай представлява възможности, но също така поставя предизвикателства за нашата споделена сигурност."

Нито една държава или континент не е достатъчно голяма, за да се справи сама с тези проблеми, "но заедно НАТО съставлява половината от световната икономическа мощ и половината от световната военна мощ. И заедно, можем да опазим хората си в безопасност."

Президентът на РСМ Пендаровски коментира, че "срещата на върха на НАТО ще бъде добър шанс за обсъждане на възникващите предизвикателства, но и за укрепване на Трансатлантическото партньорство, което, без съмнение, ще има положително въздействие върху стабилността на Западните Балкани."

"По време на срещата ни с генералния секретар обменихме мнения по всички тези теми, но също така и относно продължаващата инициатива НАТО 2030, за да направим силния Алианс още по-силен", добави Пендаровски.

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Русия наблюдава струпването на войски на Балканите, 750 единици военна техника пристигнаха в Албания