Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда призова руския президент Владимир Путин незабавно да спре войната в Украйна, като добави, че усилията на Русия да подкопае алианса са се провалили, съобщава СиЕнБиСи.

"Президентът Путин трябва незабавно да спре тази война и да се ангажира с дипломация добросъвестно", каза Столтенберг на извънредна среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, Белгия.

В същото време той каза, че алиансът се е съгласил да удвои подкрепата си за Украйна, предоставяйки допълнителни военни доставки, финансова помощ и хуманитарна помощ.

Столтенберг добави, че държавите-членки ще разширят отбраната си по суша, въздух, море и космос в отговор на "новата реалност за нашата сигурност", аплодирайки новите финансови ангажименти от Германия и Дания.

"Целта на президента Путин беше да подкопае НАТО. Това, което той направи, е да укрепи НАТО... Той получава повече НАТО по неговите граници", каза той.

Запитан дали НАТО е променило позицията си по бързото приемане на Украйна, Столтенберг каза, че алиансът е непоклатим. "Нашето послание към Украйна е същото, както е било от години... тя има свое собствено право да избере пътя си", каза Столтенберг по време на пресконференция.

"От тях зависи дали ще решат да кандидатстват в НАТО", продължи той, добавяйки, че след това кандидатурата ще подлежи на гласуване от държавите-членки. "Не зависи от Русия да се опитва да наложи вето на подобен процес".

Коментарите идват часове, след като президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към Конгреса на САЩ чрез видеоконференция, с молба за повече помощ, за да помогне на страната му да се бори с инвазията на Русия.

В почти 20-минутна реч Зеленски отново призова САЩ да въведат забранена за полети зона над Украйна в опит да спрат руските атаки, довели до смъртта на хиляди хора.

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Помогнете ни да защитим небето си

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Помогнете ни да защитим небето си

Украинският президент иска още самолети и ПВО системи