Стотици хиляди мюсюлмани хвърлиха по време на настоящия хадж символично камъни по стълбовете Джамарат в саудитската долина Мина, съобщи иранската PressTV. Смята се, че те символизират дявола.

Предстои поклониците да се завърнат в Мека, за да обиколят храма Кааба в края на хадж. Поради рисковете от задушаване или смазване на хора от тълпата, мостът „Джамарат" е бил разширен от саудитските власти до пет нива с движение в една посока.

„Еид ал Ада", един от най-големите мюсюлмански празници, символизира решението на пророк Ибрахим да жертва сина си Исмаил в знак на преклонение към Господ.

хаджХаджът е един от петте символа на исляма и всеки здрав мюсюлманин, който може да си позволи пътуването, трябва да го предприеме поне един път в живота си.

Приблизително 2,5 млн. поклонници пристигнаха в Мека тази година, за да започнат ритуалите на хадж. Властите в Саудитска Арабия  заявиха, че са допуснали 1,7 млн. чуждестранни поклонници и 200 000 от страната и близките държави.

Присъствието на „нелегални" поклонници създава проблеми с придвижването. Това са хора, които не са изпълнили изискванията на властите и спят в палатки, като често се оказват на пътя на автобусите с богомолци.

По много пътища движението е спряно, за да могат поклонниците да се придвижват по-лесно пеша.

Саудитският крал Абдула разпореди на заместника си принц Найеф да ръководи тазгодишния хадж, тъй като монархът страда от дискова херния.