Стотици протестиращи се събраха в централната част на Атина и северния гръцки град Солун, за да отбележат 1 май, въпреки призивите на правителството, маршове и възпоменанията да бъдат отложени до следващата събота, когато някои мерки за блокиране ще бъдат отменени, съобщава АП.

Стотици членове на подкрепяната от Комунистическата партия, съюз PAME се събраха в двата града в петък сутринта, носеха маски и ръкавици и стояха на два метра един от друг. Профсъюзът публикува снимки, показващи организаторите, използващи измервателни ленти и квадратни цветни стикери, за да определят точните позиции, където протестиращите могат да участват на митинга в Атина, до Парламента.

Тази година майският празник се чества "при специалните, трудни обстоятелства на пандемията с коронавируса, но погледите ни са обърнати към деня след него", обяснява по време на митинга ръководителят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас.

Според него основният проблем след пандемията е дилемата "социализъм или варварство. Отговаряме социализъм. Необходимо е ново, справедливо общество с работническа класа, хората, които наистина са на власт."

Десетки други съюзи също планираха маршове или възпоменания, като демонстрантите обикновено използват маски и поддържат дистанция един от друг.

Отделно полицията бе вдигната на крак в петък, за да гарантира, че гърците не се отправят към провинцията, традиция за 1 май. Мерките за блокиране трябва да бъдат облекчени в понеделник, но остават в сила за празничния уикенд. Нарушителите получават 150 евро глоби.

Облекчават мерките в Солун, Патра и Волос

Облекчават мерките в Солун, Патра и Волос

Ограниченията остават все пак за 1 май