Стотици хора в Чечения присъстваха на погребението на Абдулах Анзоров, които изглежда отдадоха почит на 18-годишния, който обезглави френския учител Самюел Пати през октомври, пише "Гардиън".

Тялото на Анзоров, което бе върнато в Русия през миналата седмица, бе пренесено през село в централната част на Чечения. На погребението присъстваха около 200 предимно млади мъже, които изпълняваха молитви, докато вървяха до селското гробище. Ковчегът с тялото на Анзоров бе драпиран в зелено.

Докато убийството на Пати шокира Франция, чеченският лидер Рамзан Кадиров и други в Северен Кавказ обвиниха секуларизма във Франция и президента Еманюел Макрон за убийството, тъй като е позволил изображения с пророка Мохамед, което е "провокация и атака срещу вярата".

Хеда Саратова, член на съветнически орган към управлението на Кадиров за човешките права, потвърди пред "РИА Новости", че Анзоров е погребан в село Шалажи.

В социалните мрежи са публикувани три кратки видеа с погребението.

Руски медии съобщават, че местните власти са знаели за погребението и са забранили да се снима, а също така са сложили препятствия до селото, за да попречат на повече хора да се стекат на погребението.

Повечето руски и чеченски държавни медии не съобщиха за погребението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че няма информация за погребението на Анзоров.

Жител на селото отрече, че Анзоров е погребан "със специални почести", но е погребан в близост до роднините си.

"Той е герой за целия ислямски свят", каза ръководителят на администрацията в селото. Представителят добави, че на погребението са присъствали около 100 души.