Стотици цигани са принудително изселени от село в Западна Русия след убийството на един етнически руснак и вкарването на друг в кома, призна председателят на съвета на селото.

Регионалното правителство бързо се опита да опровергае коментарите на Сергей Фадеев, който коментира пред вестник "Новая газета": "Докараха автобуси и всички цигани, които живееха тук, бяха откарани във Волгоград, където местната диаспора се съгласи да ги приеме. Беше направено принудително. Сега ние проучваме дали законно пребивават в нашето село", пише "Гардиън".

Напрежението между циганите и руснаците в Пензенска област ескалира през миналата седмица, довело до бой със загинал, палежи, принудително изселване и дори обвинения срещу САЩ, че имат пръст във възникналото насилие.

Видеа, публикувани от село Чемодановка в Пензенска област, показват подпалени къщи на цигански семейства, след като етнически руснак беше намушкан до смърт по време на разправия на расова основа. Други четирима са приети в болница след уличния бой. Сблъсъците са предизвикани след оплаквания на руски селяни, които обвиняват циганите в сексуален тормоз.

И внезапно циганите изчезнали от селото, оставяйки зад себе си 90 празни къщи.

След като Фадеев казал, че стотици цигани принудително са изселени към Волгоград, регионалното правителство обяви, че семействата мирно са напуснали селото.

От пресцентъра на губернатора обявиха, че 650 цигани са напуснали селото, както и съседното село Лопатка, но не са били принудени.

Инцидентът е конкретен пример за етническото напрежение, което може да възникне в малките населени места в Русия и циганската общност, която получава малко подкрепа от правителството.

След първия сблъсък в четвъртък около 1500 селяни се събраха с искане регионалното правителство да ги защити. Те временно блокираха федералната магистрала M5 "Урал" по време на протест.

Когато губернаторът Иван Белозерцев пристигна на място в опит да намали напрежението, той предприе необичайна атака към САЩ.

"Америка, Западът, наливат огромна сума пари в подготвянето на хората тук...те са във всеки регион, включително и в нашите, те не искат да се разрешат проблемите, те искат да дестабилизират ситуацията. Те носят фалшива информация тук", каза той пред жители.

Губернаторът поясни, че има опити за увеличаване на напрежението в Русия с "използване на тази трагедия, за да се разклати ситуацията, и се играе с етническата карта".

В опит да успокои ситуацията губернаторът забрани продажбата на алкохол в района.

Циганската общност призова за избягване на допълнително насилие и поиска уреждане на разногласията.