Китай регистрира най-голямото дневно увеличение на броя на новозаразените с коронавирус от месеци (от април), докато в същото време райони на Пекин са под блокада. Това подсказва, че светът може да се изправи пред втора вълна на заразяване с коронавирус. В същото време пандемията покосява Южна Америка, пише "Гардиън".

Части от Пекин блокирани заради ново огнище на коронавирус

Части от Пекин блокирани заради ново огнище на коронавирус

Властите не позволяват на хората да напускат домовете си

Шоково покачване на заразените в неделя разтърси Китай, където вирусът се появи в края на миналата година, но за известно време властите ограничиха разпространението с рестрикции на движението.

Също показва преди какви трудности се изправя светът в опитите да спре коронавируса, докато Европа се подготвя да отваря границите за началото на летния сезон след спад на заразяването.

Първи случай на коронавирус в Пекин от близо два месеца

Първи случай на коронавирус в Пекин от близо два месеца

52-годишният пациент е приет в болница в сряда с температура

От 57-те нови случая, които китайските власти потвърждават, 36 са в столицата, където пазар за храни се превърна в център на новото огнище и властите бяха принудени да го затворят. Намиращи се в близост сгради са блокирани.

"Хората са уплашени", каза пред АФП търговец на зеленчуци и плодове на местен пазар в Централен Пекин.

"Щандовете за месо трябваше да затворят. Това заболяване наистина е опасно", подчерта мъжът и добави, че има по-малко клиенти от обикновено.

Бразилия с над 850 000 случая на коронавирус

Бразилия с над 850 000 случая на коронавирус

На второ място по смъртност в света

Най-малко 430 000 души са починали от коронавирус по света, а общият брой на заразените се удвои за малко повече от месец до 7,78 милиона. Сега вирусът се разпространява най-бързо в Латинска Америка, където здравните системи са на предела.

Бразилия е втората държава по смъртност в света след САЩ, изпреварвайки Великобритания, а отделно здравният министър на Чили подаде оставка заради високата смъртност от коронавирус в страната. Чили е с най-много потвърдени случаи на милион в Латинска Америка. До момента държавата е потвърдила 167 355 заразени и 3101 починали.

В Колумбия също се увеличават случаите, въпреки че властите започнаха да разхлабват ограниченията. В държавата са потвърдени 46 858 заразени и 1545 починали. Само в събота има 1646 нови случая.

Бразилия изпревари Великобритания и гони САЩ по смъртност от коронавирус

Бразилия изпревари Великобритания и гони САЩ по смъртност от коронавирус

Министерството на здравеопазването регистрира 909 починали за последните 24 часа