Страните от Югоизточна Азия планират да използват шпионски самолети и дронове, за да предотвратят движението на бойци през техните граници, загрижени за нарастващото влияние на ДАЕШ (Ислямската Държава) в региона, съобщава Ройтерс.

Индонезия, Малайзия и Филипините заявиха, че ще пуснат съвместни въздушни патрули този месец в общите си граници, в допълнение към съществуващите морски патрули.

Властите в региона призоваха за по-голямо сътрудничество, за да се противопоставят на последствията от бушуващата битка с ислямсти в южните Филипини, най-голямото предупреждение, че ултра-радикалната група изгражда база в Югоизточна Азия.

"Откритите ни граници се експлоатират от терористични групи", заяви генералният секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Лон Луон Мин, представител на регионалния форум за сигурност в Сингапур.

Районът е дом на 600 милиона души и включва Индонезия, която има най-голям брой мюсюлмани в света. Властите в Индонезия и Малайзия, както и мюсюлманското мнозинство, казаха, че хиляди граждани са симпатизанти на ислямската държава и се смята, че стотици са пътували до Сирия, за да се присъединят към екстремистката група.

Индонезийските власти обвиниха мюсюлманската държава за бомбения атентат миналия месец, в която бяха убити трима полицейски служители, последната от поредица от атаки от страна на бойците през последните 17 месеца.

През последните месеци десетки бойци от Индонезия и Малайзия са преминали от своите страни в Минданао в южните Филипини, съобщиха служители на разузнаването, лесно преминавайки през моерто. Минданао е единственият регион в почти католическите Филипини, който има значително мюсюлманско малцинство.

АСЕАН направи съвместно обещание със Съединените щати в кулоарите на форума "Шангри-Ла", за да помогне на Филипините да преодолеят войнственото нападение в град Марауи.

"Това, което беше доста силно изразено в срещата между САЩ и АСЕАН, беше обещанието както на членовете на САЩ, така и на страните от АСЕАН, че сме готови да помогнем на Филипините ... дали това е информация, разузнаване или по друг начин", каза сингапурският министър на отбраната.

Индонезийският министър на отбраната Риям Изард Рякуду коментира, че страната му ще обмисли разполагането на безпилотни и надзорни самолети на границата си с Филипините.

Мерките идват на фона на опасенията, че бойците могат да се опитат да избягат от военната офанзива във Филипините в съседните държави.

"Ние вярваме, че елементите, участващи в сблъсъците в Марауи, могат да се опитат да избягат през южните Филипини и да се отправят към малайзийските или индонезийските води", каза шефът на полицията за борба с тероризма на Малайзия, Айбо Хан Мидин Пичай. "Това е един от техните единствени изходи."

Сред другите мерки, служители от Сингапур и Малайзия заявиха, че мониторингът и обменът на разузнавателни данни за конкретни лица са засилени вследствие на битките в Марауи.

Експерти по сигурността предупреждават, че страните от Югоизточна Азия са уязвими от разпространението на ислямската държава, тъй като тя претърпява неуспехи в Сирия и Ирак.

"Виждаме, че тъй като ислямската държава губи почва на бойните полета в Близкия изток, те тласкат бойци в чужбина толкова енергично, колкото могат", каза Найджъл Инкстер от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Ние виждаме това в южните Филипини, но има и други страни в Югоизточна Азия, особено в Индонезия, които са изложени на риск."