Докато напрежението между Кремъл и НАТО относно Украйна подчертава стратегическата зависимост на Европа от руския газ, критичен газопровод за природен газ, простиращ се през Средиземно море, се оказва в центъра на конкуриращите се геополитически сили. Тръбопроводът EastMed трябваше да диверсифицира и увеличи доставките на газ в Европа, като по този начин засили енергийната сигурност на континента, пише за The Hill Ариел Коен, старши сътрудник в Атлантическия съвет и директор на Програмата за енергия, растеж и сигурност в Международния център за данъци и инвестиции. 

Тръбопроводът, дълъг над 1100 мили и струващ над 7 милиарда долара, получи статут на "специален проект" от ЕС и приветстван от Съединените щати като добре дошъл за енергийната независимост на ЕС. Но в началото на 2022 г. администрацията на Байдън проведе разговор, като информира съюзниците, че вече не подкрепя стратегическия газопровод по екологични съображения.

Проектът е предназначен да докара около 20 милиарда кубически метра природен газ от офшорните находища на Израел и Кипър, в цяла Гърция, до Италия и България — за голямо огорчение на Турция и Русия и двете изключени от проекта. Тъй като Европа страда от исторически високите цени на газ, а САЩ се опитват да санкционират руския газопровод "Северен поток 2" към Германия, EastMed е на път да бъде убит.

Това е катастрофално решение, което застрашава европейската сигурност и отваря вратата за по-нататъшна руска енергийна хегемония на европейските газови пазари.

EastMed бе обявен през 2016 г. и бяха подписани няколко споразумения за него между участващите страни. САЩ присъстваха на срещите 3+1 през 2019 г., които очертаха плановете за завършване на тръбопровод от 6 милиарда евро (6,8 милиарда долара) до 2025 г. Въпреки това, тъй като Турция се намесва в Средиземноморието, а световната икономика е в свободно падане по време на първата вълна на COVID, никога не е бе осигурено достатъчно финансиране.

САЩ отстъпват

На 11 януари Държавният департамент на САЩ оттегли историческата си дипломатическа подкрепа за газопровода, заявявайки, че големия газов проект е в противоречие с целите на президента Джо Байдън за климата.

Старши съветник по енергийната сигурност на Държавния департамент Амос Хохщайн каза - преди да бъде назначен - че би се чувствал "изключително неудобно от това, че САЩ подкрепят този проект... защо да изграждаме тръбопровод за изкопаеми горива между EastMed и Европа, когато цялата ни политика е да подкрепяме нови технологии... и нови инвестиции в екологосъобразност и чистота?"

Хохщайн каза: "До момента, в който се изгради този тръбопровод, ние ще сме похарчили милиарди на данъкоплатците за нещо, което не само е остаряло, но и противоречи на нашия колективен интерес между САЩ и Европа".

Американските служители сега смятат, че вместо това трябва да се даде приоритет на взаимното свързване на електрическите мрежи на страните от региона.

Въпреки тези твърдения, Съединените щати са пропуснали точката на потенциалните опасения за сигурността, които може да предизвика прекъсването на газопровода.

Победа за Русия

На фона на най-тежката енергийна криза в Европа след арабското петролно ембарго от 70-те години на миналия век, обръщането на грън от САЩ към EastMed само засилва енергийната доминация на Русия.

Русия осигурява около една трета от газа и суровия петрол, внесени от Европейския съюз и повече за Германия. Миналата година Русия изпомпа около 128 млрд. куб. м газ за Европа, лъвският дял от който минаваше през Украйна (над 40 процента).

Прибързаните опити на Европа да премине от въглеводороди към възобновяеми източници, които администрацията на Байдън толкова ентусиазирано подкрепя, я направиха по-уязвима от всякога за руско енергийно изнудване. Страни като Германия не само изгарят повече въглища, за да запълнят празнината, оставена от неадекватния капацитет за съхранение на вятърна и слънчева енергия, но и критичните вътрешни доставки на природен газ намаляват. Резервите вече са полупразни.

Москва злорадства.

Планираното завършване на "Северен поток 2" ще осигури на големите икономики на ЕС като Германия и Франция богат и достъпен природен газ. Но тези доставки едва ли биха били надеждни - и в това се крие проблемът: засилената зависимост на Европа от руските тръбопроводи дава на Кремъл безпрецедентно ниво на външнополитически лост. Колебанието на Германия да се присъедини към други членове на НАТО в санкционирането на Русия заради евентуална инвазия в Украйна е доказателство N1, което всички могат да видят. Днес Русия блъска по вратата на Украйна.

През последните няколко години Кремъл съзнателно и стратегически изгради маршрути за транзит на газ, които заобикалят Украйна: Ако Украйна вече не е необходима като транзитен хъб за природен газ, Русия може да нахлуе, без да нарушава продажбите на енергия на запад (и по този начин нейните енергийни приходи).

Катар се притича на помощ?

Докато международната общност се подготвя за потенциален конфликт между Русия и Украйна, Съединените щати започват преговори с други износители на газ, за ​​да предотвратят тотална енергийна криза. Гигантът на природен газ Катар може да бъде това решение, ако пренасочи по-висок процент от своя втечнен природен газ (LNG) към ЕС. Байдън покани емира, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Белия дом, за да проведе преговорите за газ.

Задържането на EastMed отблъсна Израел, който първоначално подкрепи турското участие в проекта, за да облекчи опасенията на Гърция относно потенциалния регионален конфликт. Въпреки това Анкара показа ясно, че конкуриращите се претенции за газови резерви в териториалните води на Кипър умътрвяват проекта в зародиш, заявявайки, че всички проекти за тръбопроводи, насочени през Източното Средиземноморие, са обречени да се провалят.

Турция окупира Северен Кипър през 1974 г. и подкрепя непризнатата Севернокипърска турска република, като същевременно не признава правителството на Кипър. Тя изпрати военни кораби в подкрепа на енергийните проучвания в териториалните води на Кипър. Отказът на САЩ от EastMed е от полза за турската регионална политика за сигурност, като Ердоган твърди, че проектът не може да продължи без участието на Турция.

Пътят напред

Докато Съединените щати търсят начини да подкрепят европейската енергийна независимост в тази разгръщаща се криза, повратната точка за EastMed е политически провал.

Първо, ЕС на практика изостави германския подход Energiewende (енергийна трансформация), обявявайки природния газ (и ядрената енергия) за "зелени". Той призна, че пълният преход към възобновяеми източници в момента е невъзможен. Второ, дръпването на чергата под EastMed не съответства на целта на Съединените щати да диверсифицират Европа далеч от руския газ. Това също така служи като удар срещу съюзниците Гърция и Израел, тъй като Турция може да се възползва от предоговаряне на операциите по газопровода.

Съединените щати трябва да направят нещо повече от открити преговори с Катар - те трябва да признаят, че както газопроводът, така и LNG са необходими, за да предпазят Европа от навика с Газпром. Администрацията на Байдън трябва да възстанови подкрепата си за газопровода EastMed - и да накара Израел, Турция и Гърция да работят заедно по неговото прилагане.

ЕС планира внос на газ от САЩ, Азербайджан и Катар, ако Русия спре доставките

ЕС планира внос на газ от САЩ, Азербайджан и Катар, ако Русия спре доставките

Има съгласие за ефикасни ответни мерки...