Ако Русия спре да доставя газ за страните то Европейския съюз, общността обмисля да компенсира дефицита чрез доставки от САЩ, Азербайджан и Катар. Това става ясно от публикация на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел в блога му.

"През цялата миналата седмица продължихме да работим по ситуацията със сигурността в Европа и агресивните действия на Русия срещу Украйна, като проведохме среща на външните министри от ЕС, а САЩ и НАТО изпратиха своите писмени отговори на руските "проекти на договори". Ще се придържаме към нашия двустранен подход на дипломация и възпиране, и ще разширим подкрепата си за Украйна." - отбелязва върховният представител на ЕС по външната политика.

Той напомня, че струпването на руски войски по украинската граница се разраства, а обявените от Русия военни учения в Беларус ще се проведат само на 18 километра от границата на Украйна. Същевременно Москва обяви военноморски учения, включително в Северния Атлантик.

Байдън предупреди, че Русия може да нахлуе в Украйна през февруари

Байдън предупреди, че Русия може да нахлуе в Украйна през февруари

A Русия вижда "малко основания за оптимизъм"

"Ние потвърдихме нашето единство, противопоставяйки се на опита на Русия отново да прокара разделителни линии на нашия континент. Те връщат спомените за "сфери на влияние", които не принадлежат на 21 век и са неприемливи. С министрите се договорихме за основните елементи, които ще ръководят нашите колективни дипломатически усилия, за да убедим Русия да поеме по пътя на диалога." - посочва Борел.

По думите му, трансатлантическото единство е от ключово значение и страните ЕС ще продължат да работят в тясна координация.

"Трябва да сме готови в случай, че дипломацията претърпи неуспех, затова разглеждаме всички варианти. Това включва и подобряване на нашата стабилност, включително чрез съвместна работа с партньори като САЩ, Катар и Азербайджан по въпроса с газовите доставки, ако Русия реши да намали или да спре доставките." - подчертава Борел.

Санкции на САЩ срещу Русия биха таргетирали индустрията

Санкции на САЩ срещу Русия биха таргетирали индустрията

Обикновените хора ще бъдат пощадени, казват от Вашингтон

Той допълва, че в рамките на политиката по сдържане на Русия, в ЕС е постигнато съгласие за високо ефективни ответни мерки, които "ще нанесат сериозни щети на руската икономика и финансовата й система".

Разглеждат се мерки като контрол върху експорта, които биха имали по-дългосрочен ефект, тъй като лишават Русия от доставки, които са нужни за реализиране на стратегическите й амбиции.

Припомняме, в началото на тази седмица Жозеп Борел съобщи, че към момента ЕС няма да предприема нови санкции срещу Русия. Той поясни, че "процесът на вземане на решение за санкции е сложен" и че е необходимо съвместно съгласие на всички държави членки и съюзници на ЕС, преди да бъдат приложени каквито и да било нови мерки.

Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Той отново посочи, че евентуална атака ще има огромни последици