Няма ясни доказателства стрелецът в Орландо да е получил нареждания от екстремисти, включително от чужбина. Няма и преки доказателства да е част от по-голям терористичен заговор.

Това заяви американският президент Барак Обама по време на среща със съветниците си в Белия дом, цитиран от световни агенции.

Според лидера на САЩ изглежда нападателят е бил вдъхновен от екстремистки сайтове и информация, разпространена в интернет.

По думите му ФБР следва същите процедури, предприети по време на разследвания през 2013 и 2014 година, допълвайки, че бюрото работи по установяване мотивите на извършителя.

Изглежда, че в той в последния момент е обявил вярност към ДАЕШ („Ислямска държава”), но няма доказателства към момента тази атака да е поръчана от терористичната организация, поясни Обама.

Също изглежда, че той е успял да се сдобие с тези оръжия законно, защото не е имал криминално минало, което по някакъв начин не би му позволило да закупи оръжия, добави той.

От думите на Обама стана ясно, че стрелецът се сдобил с автомат и два пистолета, като за едното оръжие е трябвало да изчака три дни.

Не е било трудно за него да се сдобие с тези оръжия, поясни американският президент.

Припомняме, в събота вечерта 29-годишният Омар Матин застреля 49 души в нощен бар за хомосексуалисти в Орландо, Флорида, преди да бъде убит от полицията. Това е най-масовият разстрел в историята на САЩ.

Твърди се, че сред потенциалните му мишени е бил и "Дисниленд".