Колоната от автомобили, в която са се намирали президентите на Полша и Грузия Лех Качински и Михаил Саакашвили, бе подложена на обстрел.

Няма данни за жертви или пострадали по време на инцидента на границата с Южна Осетия, съобщават властите, цитирани от Би Би Си.

Грузинските власти съобщиха, че изстрелите са се чули от вътрешността на Южна Осетия, но тези данни все още не са потвърдени.

Президентът Михаил Саакашвили и полският му колега Лех Качински са били на обиколка по местата, където през август избухна войната между Русия и Грузия.

"Когато стигнахме близо до руски патрул от руска страна се чуха изстрели. Имаше минимум три серии изстрели. Президентът Лех Качински запази желязно спокойствие", съобщи в пряк ефир за телевизионния канал помощникът на полския президент Михал Камински, който е в състава на официалната делегация в Грузия.

"Това със сигурност бяха изстрели от руска страна, но не мога еднозначно да твърдя дали те бяха във въздуха или по нас", допълни Камински.

Лимузината с Михаил Саакашвили и Лех Качински не е пострадала. По последна информация колоната от автомобили вече се е насочила в посока към Тбилиси.

Властите на Южна Осетия отрекоха да са стреляли по кортежа. 

Руският външен министър Сергей Лавров определи като провокация днешния инцидент с кортежа на президентите на Полша и Грузия на грузинско-южноосетинската граница, предаде ИТАР-ТАСС.

От своя страна Лех Качински призова да не се политизира случая.