Тучни градини, луксозни магазини и енергийно-ефективен дизайн ще превземат територията на междунардното летище Инчион в Южна Корея.

Такива са идеите за развитие на новия Терминал 2, които архитектурната фирма Gensler и HMGY Consortium представиха официално в края на миналия месец, съобщи АП.

Инчион редовно оглавява класацията на Международния съвет на летищата за най-добро летище в света.

То е най-голямото и най-натоварено в Южна Корея и само по себе си представлява туристическа дестинация, дори само заради големите си мащаби.

Докато чакат плета си, пасажерите имат възможността да прекарат времето си приятно, наслаждавайки се на всевъзможни атракциони - от голф игрище и ледена пързалка до бутикови магазини. Новият Терминал 2 обаче обещава да вдигне летвата още по-високо.

Дизайнът, който предлагат Gensler Architects и HMGY, ще се базира на енергийна ефективност чрез оптимизация на естествената вентилация, естествено осветлени, мащабна инсталация на фотоволтаични клетки. Терминал 2 ще се простира на площ от 687 000 кв. м., която ще бъде максимално озеленена.

Предвидени са падащи водопади и акри с тематични градини, но не и без търговски район и центрове за луксозни забавления. Фокусирайки се върху устойчивостта, архитектите се надяват това едновременно да образова и да вдъхва респект у милионите преминаващи пътници към околната среда. "Ние можем да бъдем част от цялостното решение за намаляванен на отрицателното въздействие", казва Терънс Янг, директор по дизайна в Gensler, цитиран от GreenTech.

Не е случайна и формата на феникс, в която архитектите са избрали да построят Терминал 2, е свързана с корейската култура. Образът се свързва с авторитет, дълголетие, сила и баланс. Терминал 2 се очаква да бъде готов за Зимните олимпийски игри 2018 г., които ще се проведат в Пиеонгчанг.