Филипинските власти започнаха да евакуират хиляди хора от пътя на най-мощния тайфун тази година. Властите затвориха училища, подготвиха булдозери за свлачища и мобилизираха спасители и войници в северната част на страната, пише "Гардиън".

Снимка 378251

Източник: ЕПА

Пет милиона души се очаква да бъдат засегнати от тайфуна "Мангхут", който е категоризиран от експерти като супертайфун с изключително силни ветрове, равносилен на ураган от Категория 5 в Атлантическия океан.

До тази сутрин 10 000 души са евакуирани от три региона.

Тайфунът е на път да удари североизточната провинция Кагаян събота сутринта местно време. Днес той е на около 400 километра от Филипините в Тихия океан. "Мангхут" е придружен от ветрове със скорост до 255 километра в час, съобщават филипинските метеоролози.

Снимка 378250

Източник: ЕПА

Прогнозира се да премине през Южнокитайско море и на 100 километра от Хонконг в неделя сутринта.

Очакват се интензивни валежи, които ще предизвикат свлачища и наводнения.

В 25 провинции на основния остров Лусон има предупреждение за буря. Ограничено е морското и въздушно движение.

Около 4,2 милиона души в Кагаян са заплашени от унищожителния ефект на тайфуна, който е с 125 километра широко око, обяви шефът за гражданска защита Рикардо Джалад по време на извънредна среща, водена от президента Родриго Дутерте.

Повече от 43 милиона души могат да бъдат засегнати от супертайфуна.

"Мангхут" е петнадесетата буря през тази година, която връхлита Филипините. Обикновено 20 бури минават през страната на година.

Тайфунът "Хаян" отне живота на повече от 7 300 души и остави без дом над 5 милиона души в централната част на Филипините през 2013 г.

Снимка 378248

Източник: ЕПА