Евроскептикът Найджъл Фараж предупреди, че с Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) е свършено, ако приеме крайнодесен активист за член, информира "Политико".

Фараж призова лидера на партията Джерард Батън да се оттегли от поста след решение да назначи крайнодесния активист Томи Робинсън за съветник на партията.

Фараж: Сделката за Брекзит е „най-лошата в историята”

Фараж: Сделката за Брекзит е „най-лошата в историята”

Даваме повече от 40 милиарда британски лири в замяна на нищо

В интервю за Би Би Си бившият лидер на ЮКИП подчерта, че е "ужасен" от решението на Батън и поясни, че е време да се "отърват" от него и да си "върнат партията".

Робинсън, истинското му име е Стивън Ленън, трябва да съветва Батън за бандите и затворите. Той е осъждан за нарушаване на обществения ред, наркотици и нападение. Няколко пъти е бил в затвора, включително за финансови злоупотреби.

Като основател на крайнодясната English Defence League (EDL), в момента е забранено на Робинсън да се присъедини към евроскептичната партия. Но по-рано партията обяви, че Батън иска да започне процес по приемането на Робинсън.

Фараж вижда в ЕС желание за империя, която започва Студена война със САЩ

Фараж вижда в ЕС желание за империя, която започва Студена война със САЩ

Благодари на Меркел за миграционната политика - най-лошото решение в следвоенна Европа

Според Фараж ЮКИП може да се превърне в "някакъв вид протестна партия от улицата", а също така ще се насочи в "позорна посока" и ще подкопае позицията на партията като "нерасистка, несектантска партия".

Ако ЮКИП продължи в тази посока, с партията е свършено, предупреди британският политик.