Първи случай на "свински грип" беше регистриран в Ирландия. Така броят на страните, в които е регистриран вирусът H1N1 става 17.

Здравните власти в САЩ съобщиха, че не се изключва възможността „свинският грип" да е започнал в Калифорния.
"Провеждаме разследване в САЩ, и е възможно да се окаже, че тук е имало по-ранни случаи и че епидемията е започнала в Калифорния," заяви говорител на Американския център за контрол на заразните болести и защита Скот Браян.

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите на "свинския грип" в Мексико е достигнал 19 души. Общо 473 души в страната са с доказана диагноза "свински грип", съобщи министърът на здравеопазването в Мексико.

Канадското правителство от своя страна увери, че вирусът открит в свине в Алберта, не е опасен за хората. Говорител на правителството изтъкна, че няма повод за притеснения и хората могат да ядат канадското свинско месо. Броят на заразените със „свински грип" в Канада достигна до 85 души.

Министерството на здравеопазването на Испания съобщи, че в събота в страната са открити още 5 случая на хора, заразени със „свински грип". Всичките нови случаи са регистрирани в областта Каталуния в североизточната част на страната.

С новите случаи на заболели от опасния грип общият брой на случаите в Испания достигна 20 души. Други 99 души все още се намират под наблюдение.

Според Световната здравна организация и Организацията на ООН за прехрана и земеделие вирусът H1N1 не прави свинското месо опасно за човешкото здраве. В съвместно изявление двете организации призоваха да не се налагат ограничения върху търговията с прасета и свински продукти.

Международните организации направиха своето изявление, след като основните потребители на американското свинско месо Китай и Русия забраниха вноса му заради заплахата от разпространяване на свинския грип.

В Китай съобщиха, че ще поставят под карантина всички хора, пътували с полет от Мексико заедно с човек, който се е разболял от "свински грип" в опит да се ограничи разпространението на вируса. 

Припомняме, Световната здравна организация (СЗО) заяви, че "свинският грип" - вирусът A/H1N1 засега не се разпространява устойчиво зад пределите на Северна Америка. 

Вчера американският президент Барак Обама представи мерките на правителството за решаване на проблема със „свинския грип".

Президентът Барак Обама изрази надежда, че вирусът няма да промени вида си и да се превърне в смъртоносен, а ще премине както „обикновените вируси на грип". Специалисти по здравеопазването съобщиха, че вирусът вече е много по-безобиден, отколкото в началото.

Междувременно СЗО поиска фирмата „Рож" да освободи всичките си резерви от медикамента „Тамифлу", предвидени за извънредни ситуации. Лекарствата ще бъдат предоставени много бързо на страните, определени от СЗО и засегнати от новия вирус на „свински грип".

Общото количество, което е на склад, е 2 млн. дози, съхранявани от СЗО и 3 млн. дози на съхранение в „Рож". Фирмата съобщи още, че е увеличила производството на препарата, за да задоволи повишеното търсене.

ООН премахна ограниченията за пътуване на своите служители към страните с повишен риск по отношение на „свинския грип".

Случаи на "свински грип" до момента са регистрирани и в Канада, Испания, Италия, Великобритания, Израел, Нова Зеландия, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Южна Корея и Хонконг, а вече и в Ирландия.