Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски сиропа за кашлица, на които се приписва причината за смъртта на най-малко 20 деца в Узбекистан, съобщава "Франс прес".

СЗО посочва, че продуктите, произведени от индийската Marion Biotech, са "нестандартни" и компанията не е предоставила гаранции за техните "безопасност и качество".

Предупреждението идва, след като миналия месец властите в Узбекистан съобщиха, че най-малко 20 деца са починали след употребата на сироп, произведен от компанията под марката Doc-1 Max.

Впоследствие Министерството на здравеопазването на Индия спря производството на продукта, а Узбекистан забрани вноса и продажбата на Doc-1 Max.

От СЗО съобщават, че анализът на пробите от сиропа в лабораториите за контрол на качеството в Узбекистан е установил "неприемливи количества диетиленгликол и/или етиленгликол като замърсители".

Властите в Индонезия отнеха лиценза на две фирми, произвеждащи лекарства

Властите в Индонезия отнеха лиценза на две фирми, произвеждащи лекарства

Те са разследвани заради сироп за кашлица, причинил над 100 смъртни случая на деца

Диетиленгликолът и етиленът са токсични за хората при консумация и могат да причинят смърт.

"И двата продукта може да имат разрешения за пускане на пазара в други страни в региона. Възможно е също така да са били разпространявани чрез неофициални пазари в други страни или региони", предупреди СЗО.

Продуктите са "опасни и употребата им, особено при деца, може да доведе до сериозно нараняване или смърт", се подчертава в съобщението.

Marion Biotech е вторият индийски производител на лекарства, който се изправя пред разследване от регулаторите от октомври насам, когато СЗО свърза лекарства на друга фирма с поредица от детски смъртни случаи в Гамбия и Индонезия.

Компанията Maiden Pharmaceuticals беше обвинена за производството на няколко токсични лекарства за кашлица и настинка, довели до смъртта на близо 100 деца.

Жертвите - предимно на възраст между пет месеца и четири години, са починали от остра бъбречна недостатъчност.

Индия започна разследване срещу Maiden Pharmaceuticals, но по-късно съобщи, че разследването е установило, че подозрителните лекарства са със "стандартно качество".

Индонезия забрани продажбата на сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Индонезия забрани продажбата на сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Установено е, че някои лекарства съдържат съставки, водещи до остра бъбречна недостатъчност