Експертна комисия към Световната здравна организация (СЗО) ще се срещне, за да разгледа ново проучване относно това дали повечето хора трябва да носят маски, за да се забави разпространението на коронавируса, пише "Дейли телеграф".

Експертите ще се запознаят с ново проучване на Масачузетския технологичен институт в САЩ, който е установил, че при кашляне вирусът може да се разпространи на 6 метра разстояние, а при кихане може да достигне до 8 метра.

СЗО отпуска пари на КНДР за борба с коронавируса, въпреки че няма заразени

СЗО отпуска пари на КНДР за борба с коронавируса, въпреки че няма заразени

Но според наблюдатели малка е вероятността Северна Корея да няма случаи на коронавирус

Професор Дейвид Хейман, председател на комисията и експерт по инфекциозни заболявания към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, коментира, че винаги, когато бъдат публикувани нови доказателства, Световната здравна организация разглежда политиките си за носенето на маски като рутинна мярка.

По думите му ще се разгледат препоръките на много различни съветнически групи, включително и на външната съветническа група, която председателства. След това СЗО ще реши дали има достатъчно доказателства за въвеждане на някаква промяна в политиката.

Експертът подчерта, че това решение вероятно ще се вземе на базата и на други съображения като наличност на маските в световен мащаб. Хейман припомни препоръките на СЗО кой да носи маски, които се основават на съществуващите доказателства: здравните работници и хората, които са с положителен тест за коронавирус.

СЗО: Епидемията е далеч от своя край, държавите се готвят за широкомащабна зараза

СЗО: Епидемията е далеч от своя край, държавите се готвят за широкомащабна зараза

Никоя страна няма да е в безопасност, коронавирусът ще стигне навсякъде

Отделно СЗО стартира инструмент за анализиране на отговора на страните членки на ЕС в борбата срещу коронавируса, пише "Гардиън".

Новата онлайн платформа ще предостави доказателства как националните здравни системи са отговорили на пандемията.