Световната здравна организация (СЗО) се надява стотици милиони дози ваксина против коронавируса да бъдат произведени тази година и 2 милиарда дози до края на 2021 г.

Това обяви главният учен на организацията Сумя Сваминатан, пише "Гардиън".

ООН и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

ООН и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

Ако не бъде прекратено унищожението, ни чакат още по-смъртоносни епидемии

СЗО подготвя планове за вземане на решение кой трябва да получи първите дози ваксина след одобрението им, обяви тя. Най-вероятно с приоритет ще са медиците, най-уязвимите като възрастните хора и тези със заболявания, а също така и тези, които работят в социални домове и в затворите.

Главният учен каза, че е оптимист, въпреки че създаването на ваксина е сложно начинание, свързано с несигурност.

Хубавото нещо е, че ние имаме много кандидати за ваксини и платформи, така че ако първата се провали, втората се провали, ние не трябва да губим надежда, не трябва да се предаваме, призова експертът.

СЗО: 7, 5 млн. заразени с коронавирус в света

СЗО: 7, 5 млн. заразени с коронавирус в света

Само през изминалия ден са регистрирани 142 672 случая

Около 10 потенциални ваксини са тествани върху хора. Държавите вече започнаха да сключват споразумения с фармацевтични компании за предварително осигуряване на дози, дори и преди ваксините да се докаже, че са ефикасни.

Сваминатан описа амбицията за стотици милиони дози тази година като оптимистична, а за до 2 милиарда дози до три различни ваксини следващата година като несигурно заради многото неизвестни. Тя допълни, че събраният до момента генетичен материал показва, че новият коронавирус все още не е мутирал по такъв начин, че да направи още по-тежко заболяването.